Τοπικά

Πυρά Οικονόμου για τα επιτόκια των Τραπεζών

Στην ανάγκη άσκησης μιας νέας πολιτικής στήριξης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων αναφέρεται σε άρθρο του στο trikalavoice.gr ο Γιώργος Οικονόμου.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση των συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας δε ότι “Η ελληνική κυβέρνηση,σαν να μη συμβαίνει τίποτε,επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες”.

Αναλυτικά:

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας κινείται στο 10% και η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά και κάθε μέρα.
Οι τράπεζες όμως επιλέγουν να διατηρούν τα επιτόκια σχεδόν μηδενικά, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία των αποταμιεύσεων. Την ίδια στιγμή, αύξησαν το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 60 μονάδες βάσης και το διαμόρφωσαν στο 4,60%.
Εκτός της διαφοράς επιτοκίου καταθέσεων και δανεισμού, οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την Ε.Κ.Τ. την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά.
Όπως συμβαίνει και με την ενεργειακή κρίση, τα νοικοκυριά, η νέα γενιά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται ξανά να σηκώσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία δίνουν το παράδειγμα ψηφίζοντας την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση,σαν να μη συμβαίνει τίποτε,επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες.
Δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούν να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας και μόνο το ΠΑΣΟΚ τις καταθέτει.

Διαβάστε επίσης