Τοπικά

Πως ο Μιχαλάκης «ξεδιψάει» τον κάμπο με νέα φράγματα

Η επιμονή του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη για νέα έργα υποδομής που θα αποτρέψουν την ερημοποίηση της Θεσσαλίας, λόγω κλιματικής αλλαγής, φέρνει αποτέλεσμα.

Έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις που είχαν ο ίδιος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για κατασκευή τριών φραγμάτων στο νομό Τρικάλων και άλλων δυο σε επίπεδο Θεσσαλίας.

«Εφόσον προχωρήσει η κατασκευή αυτών των φραγμάτων» λέει ο Χρήστος Μιχαλάκης «το όφελος θα είναι πολλαπλό. Κυρίως θα αποτρέψουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο έντονα και όλο πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και θα εξασφαλίσουμε νερό για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης στην περιοχή μας. Με σχέδιο και συνέπεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σταθερά δίνοντας λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα».

Τα τρία φράγματα που προωθούνται σε επίπεδο ν. Τρικάλων είναι:

 

-Το φράγμα Τιτάνου βρίσκεται στον ποταμό Πηνειό κατάντη της συμβολής του ποταμού  Ενιπέα στο νομό Τρικάλων.

Σκοπός του φράγματος είναι η ταμίευση και ρύθμιση, νερών της λεκάνης απορροής του ποταμού και των παραποτάμων του καθώς και εκείνων που θα προέρχονται από την μερική εκτροπή του ποταμού Αχελώου ενώ υπάρχει δυνατότητα για ενεργειακή εκμετάλλευση.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Διώρυγες προσαγωγής – απαγωγής, προς την υφιστάμενη κοίτη του Πηνειού.
  • Ρουφράκτη ύψους 17,00 m περίπου (8 θυροφράγματα πλάτους 8m το καθένα) με τα συνοδά έργα (τοίχοι αντιστηρίξεως, δίοδος ιχθύων, πλωτή κατασκευή συγκρατήσεως επιπλεόντων κλπ.). Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ) ισχύος 2,73 MW περίπου με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 7,50 GWh. Ο ταμιευτήρας έχει όγκο 6,20 εκατ. m.

Με το φράγμα Τιτάνου επιτυγχάνεται η  ταμίευση στη χαμηλή μόνο κοίτη του ποταμού Πηνειού και των παραποτάμων του Νεοχωρίτη, Ενιπέα, κλπ. σε συνολικό μήκος 75 km περίπου και παροχέτευση αρδευτικού νερού σε περιοχές του ν. Τρικάλων κυρίως, αλλά και του ν. Καρδίτσας. Ειδικότερα σε περιοχές που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Πηνειού στις κτηματικές περιοχές Γεωργανάδων, Κλοκοτού, Φαρκαδώνας, Ζάρκου και Πηνειάδας αλλά και πιθανόν της δεξιάς όχθης, στις κτηματικές περιοχές Κεραμιδίου, Βλοχού, Μεταμορφώσεως, Κοσκινά και Μαραθέας.

 

-Το φράγμα Πύλης με τα συνοδά  έργα κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων περίπου, την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή των Δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Ν.Καλυβίων και Τρικκαίων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πιθανής  εκμετάλλευσης ενέργειας με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.

 

-Το φράγμα Νεοχωρίτη κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, την άρδευση 64.000 στρεμμάτων περίπου, την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πιθανής εκμετάλλευσης ενέργειας με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Επίσης, επιτυγχάνεται σημαντική απομείωση μέχρι και ολική απόσβεση του πλημμυρικού φαινομένου του ποταμού Νεοχωρίτη. Το φράγμα  χωροθετείται  στον χείμαρρο Νεοχωρίτη, στη θέση Αετός στις παρυφές των Αντιχασίων Όρεων, σε θέση Β-ΒΔ του οικισμού Οιχαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης