Τοπικά

Πως ο Σκρέκας έλυσε τον γρίφο και δίνει ζωή στο φράγμα Μεσοχώρας

Όπως έγινε γνωστό χθες με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν νόμιμοι οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στο φράγμα της Μεσοχώρας, δικαιώνοντας απόλυτα την αποφασιστικότητα  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την υλοποίηση ενός ξεχασμένου αλλά εμβληματικού για τον τόπο και την εθνική οικονομία έργο.

 

 

Πως φτάσαμε όμως σε αυτή την ιστορική απόφαση; Ο Κώστας Σκρέκας λειτούργησε ταχύτατα και αποφασιστικά με το που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Ενέργειας τον Ιανουάριο του 2021.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις των πολέμιων του έργου, όπως κατέγραψε με ρεπορτάζ του το trikalavoice.gr, συντόνισε τις ενέργειες για τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήδη από τον Μάιο του 2021 (ΕΔΩ),  εκδίδοντας σε χρόνο ρεκόρ, τον Δεκέμβριο του 2021 (ΕΔΩ) την  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση αυτή,  επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ, όπως τελικώς και έγινε με την απόφασή του.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ για τη Μεσοχώρα είναι ιστορική και δικαιώνει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση ενός εμβληματικού για τη χώρα έργου για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την αταλάντευτη προσήλωσή της στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που παρέμειναν ανενεργά εξαιτίας παρωχημένων νοοτροπιών του παρελθόντος. Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, δημιουργώντας νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας».

ΑΞΙΖΕΙ: Ο Κώστας Σκρέκας επέμεινε μεθοδικά για τη λειτουργία του φράγματος και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συγκαλέσει σύσκεψη προς αυτή τη κατεύθυνση. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης