Τοπικά

Πώς θα ονομάζεται η επόμενη κακοκαιρία που θα έρθει στην Ελλάδα

Η φετινή σεζόν, καιρικά, έχει αρχίσει με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα καθώς έχουν περάσει από τη χώρα μας ήδη η κακοκαιρία Daniel και Elias έχοντας αφήσει πίσω νεκρούς αλλά και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες. Μάλιστα ήταν η συνέχεια του ισχυρότατου καύσωνα Cleon το καλοκαίρι.

 

 

Τα ονόματα που δίνονται στις κακοκαιρίες που είτε αρχίζουν από τη χώρα μας είτε την επηρεάζουν, προκύπτουν από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Από τo 2021 η ΕΜΥ προχώρησε σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει το ίδιο όνομα που έχει δώσει η Ιταλία, να το  υιοθετήσουμε και εμείς. Με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2023-24, από την ακόλουθη κοινή λίστα:

Avgi
Ben
Cornelius
Doros
Eden
Fedra
Gea
Hillel
Iris
Keren
Leonidas
Maria
Nir
Olympias
Petros
Qamar
Raphael
Sofia
Tal
Urania
Vyron
Widad
Xenophon
Yakinthi
Ziv

Σημειώνεται ότι όλες οι κακοκαιρίες ονομάζονται από τις επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη εντός των παραπάνω περιοχών πρόβλεψης. Οι τυφώνες και οι καταιγίδες του Ατλαντικού που μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκές θύελλες διατηρούν το όνομά τους όπως είχε δοθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Κακοκαιρία: Η φετινή χρονιά

Ο ισχυρότατος καύσωνας Cleon, ήταν ένα πολύ ακραίο γεγονός για την φετινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε σαν κακοκαιρία από την ΕΜΥ και της δόθηκε όνομα, παρότι αρχικά ο Ευρωπαίοι εταίροι των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης είχαν διαφορετική άποψη. Ο καύσωνας Κλέων που διήρκησε 15 ημέρες και  ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν τελικώς ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.

Η περίοδος 2022-23 ήταν η πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή περίοδος που έχει καταγραφεί. Το πιο ισχυρό σύστημα της σεζόν ήταν η κακοκαιρία Daniel, η οποία έγινε η πιο πιο θανατηφόρα που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως μετά τον κυκλώνα Nargis του 2008 στο Μπαγκλαντές. Η φετινή σεζόν ήταν η όγδοη στην Ευρώπη, με τα ονόματα των κακοκαιριών  να ανακοινώνονται την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Αυτή ήταν η τέταρτη σεζόν όπου συμμετείχε η Ολλανδία, μαζί με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και το Met Éireann της Ιρλανδίας στο δυτικό γκρουπ. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου συνεργάστηκαν για έκτη φορά, μαζί με το πρακτορείο του Λουξεμβούργου (South-western group). Αυτή ήταν η δεύτερη σεζόν όπου μετείχε η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος (ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου) και στο άλλο Group η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Μάλτα (ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου) που έδωσαν ονόματα στις κακοκαιρίες που τις επηρέασαν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης