Τοπικά

Σε επιστημονική διημερίδα ο Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος

Το διήμερο 25-26 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος παρευρέθηκε στην επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το «Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια» σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

 

Σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εκπροσώπων ΟΤΑ και διακεκριμένων επιστημόνων της χώρας μας παρουσιάστηκαν τρόποι αξιοποίησης και ανάδειξης αστικών και περιαστικών υδάτινων οικοσυστημάτων.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να πάρουν γνώση από την επιστημονική κοινότητα συγκλίνοντας όλοι στο ίδιο συμπέρασμα, η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας πλέον αποτελούνε τη σταθερά για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στα πρότυπα της σύγχρονης αντίληψης για τη φύση.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό σε όλους το τριμερές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου, της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και στόχο την εκπόνηση επιστημονικών μελετών, δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα με την έναρξη τους συνεδρίου υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη διήμερη παρουσίαση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 • εκτίμηση πλημμυρικών φαινομένων σε ποταμούς
 • αντιπλημμυρική θωράκιση των ποτάμιων πόλεων και σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων
 • το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ»
 • συνεργασία φορέων για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τις πλημμύρες
 • δυνατότητα ανάπτυξης ποταμιών – Ποια θα είναι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
 • διαχείριση οικοσυστημάτων ποταμιών καθώς και ανάδειξή τους
 • ένταξη ποτάμιων οικοσυστημάτων στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO (εθνικά πάρκα δέλτα αξιού)
 • υδροηλεκτρικά έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων (προοπτικές, προβλήματα, προτάσεις)
 • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενεργειακή μετάβαση και Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • αξίες και διαχειριστικές προκλήσεις ποταμών εντός του αστικού ιστού
 • η συμβολή των ποταμών στην εκπαίδευση, τον τουρισμό, στον αθλητισμό, στην άσκηση και στην ευζωία

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι τα ποτάμια είναι ένα μέσο διασύνδεσης των ανθρώπων με την κοινότητα και με σωστές ενέργειες μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες με σημαντική προοπτική ανάπτυξης χαράσσοντας έτσι μια ενιαία και συντονισμένη και ουσιαστική πορεία με στόχο την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού περνώντας από γεφύρια, μονοπάτια και κοίτες ποταμών που προσφέρουν ανεπανάληπτη ομορφιά.

Ο Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων στο συνέδριο είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς ανθρώπους την τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου Νικόλαο που είναι Δημότης του Δήμου Μετεώρων από την Κρανιά καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη Νικόλαο με τον οποίο αντάλλαξαν χρήσιμες ιδέες και απόψεις.

Στο τέλος της διημερίδας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξάνθης για την τέλεια διοργάνωση και την άψογη φιλοξενία όπως επίσης και τον Δήμαρχο Λειβαδιάς που είναι και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια για την υλοποίηση της τόσο εποικοδομητικής συνάντησης όλων αυτών των φορέων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης