Τοπικά

Σιμορέλης: “Παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα”

Το μεγάλο ρίσκο, κοινωνικό και οικονομικό, που καταγράφεται με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης υποχρέωσε την κυβέρνηση να υποχωρήσει, έστω και προσωρινά, και να μεταθέσει για μετά το καλοκαίρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου.

 

Η λαϊκή καταδίκη του εργασιακού νομοσχεδίου από περίπου το 65% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μεταφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, όπου έγινε αντιληπτό αρκετά γρήγορα ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει όρους “καζίνο” με τα χρήματα των ασφαλισμένων τζογάροντας 78 δισ. για τις επόμενες δεκαετίες και όχι απλώς με αμφίβολα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των νέων ασφαλισμένων, αλλά προκαλώντας άμεση και πρωτοφανή βλάβη και στις αποδοχές των ήδη συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι έχει απομονωθεί και εισπράττει την απόρριψη από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειονότητα για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική πολιτική της.

Όπως και έχει πάντως, η επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται.

Η παρέμβαση στο ασφαλιστικό έρχεται να συμπληρώσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, διότι όταν μειώνεις τους μισθούς, όταν φέρνεις τα απλήρωτα 10ωρα και διαλύεις τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή υποσκάπτεις τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπέρμαχος του συστήματος των 3 πυλώνων του Πινοσέτ, υμνεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την ανταποδοτικότητα που αποτελούν τη βάση στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης. Ενός συστήματος που οι συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικά προϊόντα και στηρίζονται στο ρίσκο και στις λοταρίες του χρηματιστηρίου.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης προειδοποιούν ότι τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια το νυν δημόσιο επικουρικό ταμείο θα παρουσιάζει ελλείμματα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση μεριδίων από την περιουσία στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Η αντιμεταρρύθμιση αυτή καταλύει τη βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών», δηλαδή την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων. Θα πλήξει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων. Θα πλήξει του νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου!

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτήν την πολιτική είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα αυξήσουν τα έσοδα και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας για την κοινωνία.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση πλήττει το δημόσιο συμφέρον για να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.  Δεν είναι η πρώτη φορά και δε θα είναι ούτε και η τελευταία που αποστερεί τους πόρους του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει τον αγώνα του με τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές του θέσεις στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, της κοινωνικής πλειονότητας και των νέων ενάντια στην αντιδραστική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική προοπτική τής χώρας μας.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης