Τοπικά

Στα Τρίκαλα ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας. Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα

Υπεγράφη, σήμερα, η σύμβαση για την κατασκευή δικτύων άρδευσης στην ΠΕ Τρικάλων, προϋπολογισμού 13,1 εκατ. ευρώ, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

 

 

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης στον Δήμο Τρικκαίων ήταν, επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς και ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι οι παρεμβάσεις αναφέρονται και στους τέσσερις Δήμους της ΠΕ Τρικάλων (Πύλης, Φαρκαδόνας, Τρικκαίων και Μετεώρων), ενώ τα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα θα έχουν συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 255 χλμ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας:

«Το έργο συγχρηματοδοτείται, με ποσοστό 85%, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και έχει διάρκεια 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με την ολοκλήρωσή του θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην ΠΕ Τρικάλων, όπως:

  • Εξοικονόμηση νερού με την ελαχιστοποίηση των απωλειών από τα νέα δίκτυα,
  • Εξοικονόμηση ενέργειας που σπαταλάται από τη συνεχή άντληση,
  • Μείωση του οικονομικού κόστους άντλησης,
  • Μείωση του κόστους συντήρησης των δικτύων,
  • Αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
  • Αύξηση του εισοδήματος των καλλιεργητών.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Έργα που σέβονται το περιβάλλον, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των αγροτών, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στη Θεσσαλία, προκειμένου να επέλθει το συντομότερο δυνατόν η κανονικότητα. Ανεξάρτητα όμως από τα έργα που σχετίζονται με τις αποκαταστάσεις των ζημιών από τον “Daniel” και τον “Elias”, σχεδιάζουμε το μέλλον της περιοχής με νέα έργα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση και την ανάπτυξή της. Ένα τέτοιο έργο υπογράφουμε σήμερα, η κατασκευή του οποίου θα περιέλθει στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της διανομής του νερού στις περιοχές οι οποίες αρδεύονται. Η υλοποίηση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί με τη  συνεργασία της Περιφέρεια και των  Δήμων».

Δήμαρχος Τρικκαίων: Αλλάζει τη μορφή του αρδευτικού δικτύου

Ο κ. Σακκάς, υποδεχόμενος τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υποδομών, τους ευχαρίστησε αρχικώς για το ότι από την πρώτη στιγμή μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου «βρίσκονται δίπλα μας σε οτιδήποτε χρειαστούμε», επισημαίνοντας  πως μαζί με τους άλλους Υπουργούς από τη Θεσσαλία «πασχίζουν να βρει η περιοχή τον δρόμο της κανονικότητας, το συντομότερο δυνατόν». Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, το χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλης σημασίας, που θα αλλάξει όλη τη μορφή, την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον νομό Τρικάλων», κάνοντας πράξη – ως ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών -, τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη της Θεσσαλίας.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ανθεκτικά έργα, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε πως η Θεσσαλία αλλάζει με πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η κυβέρνηση «σχεδιάζει ασφαλή έργα, στα πρότυπα του Ε65. Το Υπουργείο Υποδομών είναι παρόν με τα έργα αποκατάστασης και τα έργα για την επόμενη ημέρα, με στόχο τη μείωση της κλιματικής κρίσης, αλλά και με έργα ανθεκτικά, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας». Αναφέρθηκε στο ότι τα έργα είναι τεχνολογικά άρτια, υπενθυμίζοντας το Μητρώο Γεφυρών που ήδη υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων: Εργα αποκατάστασης και ανάπτυξης

Η κ. Ντιντή  τόνισε πως «μαζί με τα έργα αποκατάστασης “τρέχει” παράλληλα και η ανάπτυξη του τόπου», ενώ ανέφερε πως αναμένονται και έργα από τις αρχές Ιουλίου, τονίζοντας πως «αποδεικνύεται εν τοις πράγματι ότι η συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου (Υποδομών) είναι αγαστή και δόκιμη»

Δήμαρχος Πύλης: Σημαντική βοήθεια στους αγρότες

Ο κ. Μαράβας σημείωσε ότι το έργο έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν χρόνια, αποδίδοντας εύσημα στον Υπουργό κ. Σταϊκούρα,  επισημαίνοντας πως με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου δίνεται σημαντική βοήθεια στους αγρότες. Εδωσε όμως μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «να προχωρήσουμε το φράγμα Πύλης που θα βοηθήσει τον Νομό και στην ύδρευση και στην άρδευση».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης