Ροή Τοπικά

Στην Αίγυπτο μαζί με τον Πρωθυπουργό ο Σκρέκας

Στο Κάιρο βρέθηκε τη Δευτέρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνόδεψε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο.

 

 

Ο Τρικαλινός Υπουργός συναντήθηκε με την Αιγύπτια Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Σκρέκα βρέθηκαν τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το υπό εξέταση έργο προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Έλληνας Υπουργός και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την υλοποίηση του έργου, μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο Υπουργείο της Αιγύπτου, έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στην Αιγύπτια Υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών, ενώ επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνόδεψε τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο, η οποία αριθμεί περίπου 2.000 ομογενείς και προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, ενώ φροντίζει και διατηρεί δύο σχολεία, την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια με συνάντηση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της πόλης με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Τελευταίοι σταθμοί ήταν το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, η Βιβλιοθήκη και το Ελληνικό Τετράγωνο της πόλης. Εκεί, ο κ. Σκρέκας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να φωτογραφηθεί με Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης