Τοπικά

Στη Ρουμανία με το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρικάλων

Μαθητές και καθηγητές του εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Τρικάλων συμμετείχαν στη τρίτη εταιρική συνάντηση του προγράμματος Erasmus +  με τίτλο «NEW DIMENSIONS OF EDUCATION», που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Buzau της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα μέσω δράσεων που θα προέλθουν από διαφορετικές ιδέες.  Μέσω της ενίσχυσης  της δημιουργικότητας μαθητών/καθηγητών, αναμένεται η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος μάθησης ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές.

Εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία από Ελλάδα, Τουρκία, Λιθουανία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Βόρεια Μακεδονία.

Φορέας υποδοχής ήταν το σχολείο  «Scoala Gimnaziala Sfantul Apostol Andrei». Ένα σχολείο για μαθητές ηλικιών από 6-15 ετών, με δυναμικό 45 καθηγητών και 800 μαθητών. Οι  καθηγητές και μαθητές του σχολείου είχαν ετοιμάσει ενδιαφέροντες εκπαιδευτικές δράσεις για όλη τη βδομάδα παραμονής μας στο Buzau που σχετίζονταν με τα Μαθηματικά στη τεχνολογία, στη πληροφορική και στη καθημερινή ζωή.

Τη πρώτη μέρα μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου, μας ξεναγήσανε στις εγκαταστάσεις και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αξιοπρεπείς οι εγκαταστάσεις με ικανοποιητικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό αλλά κυρίως με πολύ καλή οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αξιολόγησης των μαθητών. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε, χωρισμένοι σε ομάδες, μια καθημερινή ωριαία διδασκαλία με τη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εκπαιδευτική μέρα έκλεισε με τους καθηγητές να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο με αντικείμενο τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στα Μαθηματικά. Κάνοντας χρήση κάποιων εργαλείων πληροφορικής (π.χ. geogebra) η διδασκαλία και η εκμάθηση της άλγεβρας και γεωμετρίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διευκολύνεται η αφομοίωση μαθηματικών εννοιών. Παράλληλα με τους καθηγητές οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις εφαρμογής μαθηματικών σε αθλήματα, όπως επίσης και εκμάθησης της Ρουμάνικης γλώσσας.

Παρόμοιες εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιήθηκαν σε καθηγητές και μαθητές και τις επόμενες μέρες με έμφαση σε μαθηματικά παιχνίδια γνώσεων και στην εφαρμογή των μαθηματικών στη τεχνολογία. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες, ώστε όλα τα μέλη των αποστολών να συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη μαθησιακή εμπειρία.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και πολιτιστικές δράσεις. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στα παρακάτω σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Α) Tο Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. B) ToΕθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γκριγκόρε Αντίπα στο Βουκουρέστι. Γ) Το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου Δ) Το κάστρο Peleş είναι ένα νεοαναγεννησιακό κάστρο στα Καρπάθια Όρη, κοντά στο Sinaia, E) Τη πόλη Μπρασόβπου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και ανήκει στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. ΣΤ) Το ηφαίστειο Muddy Volcanoes. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι τα ηφαίστεια λάσπης, μικρές δομές σχήματος ηφαίστειου, που προκαλούνται από την έκρηξη λάσπης και φυσικών αερίων.

Η αποστολή του σχολείου μας που αποτελούνταν από δύο καθηγητές και τέσσερις μαθητές επέστρεψε γεμάτη από θετικές εμπειρίες. Ελπίζουμε να επηρεάσει και όλη τη μικρή μας εκπαιδευτική κοινότητα.

Η μετακίνηση θεωρείται επιτυχημένη, γιατί επετεύχθησαν και με το παραπάνω, όλοι οι προβλεπόμενοι στόχοι.

 

Για το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης