Τοπικά

Στον Σκρέκα, στο Υπουργείο Ενέργειας, ο Μπλουγούρας (φώτο)

trikalavoice.gr

Στο Υπουργείο Ενέργειας, με τη θεσμική του ιδιότητα ως Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ, βρέθηκε χθες το πρωί ο Χρήστος Μπλουγούρας.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr συνοδεύονταν από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργο Καρανίκα και τον γραμματέα αυτής Νίκο Μπόνη. Είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο ως γνωστόν διατηρεί στενή φιλική σχέση ο Χρ. Μπλουγούρας. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ συζήτησαν με τον υπουργό τις δυνατότητες στήριξης των πρωτοβουλιών της Συνομοσπονδίας μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα, διερευνούν δε το πως θα καταστεί δυνατή η ενεργειακή αναβάθμιση του διοικητηρίου της στην Αθήνα.

Ο Κώστας Σκρέκας έδειξε ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας και σημείωσε ότι “είναι υποχρέωσή μας και στηρίζουμε ως Κυβέρνηση κάθε προσπάθεια που κάνει ο εμπορικός κόσμος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας”. Ικανοποιημένος δήλωσε με το πέρας της συνάντησης και ο Χρήστος Μπλουγούρας ο οποίος τόνισε ότι “νιώθουμε πως έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο στην Κυβέρνηση που πραγματικά νοιάζεται για τους εμπόρους και αναζητά λύσεις.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και είχε ως κύριο θέμα την οργανωμένη και θεσμική εκπροσώπηση του μικρομεσαίου εμπορίου στις δράσεις για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του και την ισότιμη συμμετοχή του στα σχετικά προγράμματα που διαχειρίζονται εθνικούς και κοινοτικούς πόρους

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4736/2020 «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030» καθιερώνονται τα συστήματα  εγγύησης επιστροφής (Deposit Refund Systems – DRS) για συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών: πλαστικό και αλουμίνιο και ιδίως πλαστικές φιάλες ποτών (θέσπιση πανελλαδικού συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τις πλαστικές φιάλες – ισχύς από 5.1.2023). Μάλιστα, είναι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, το σύστημα αυτό να επεκταθεί σύντομα και στα είδη ένδυσης (λόγω κλωστοϋφαντουργικών ινών)

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030», το λιανικό εμπόριο θα υποχρεούται: α. Να πωλεί αγαθά που περιλαμβάνονται σε ένα εγγυοδοτικό σύστημα (δηλαδή το σύστημα που θα επιστρέφει στον καταναλωτή ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο το οποίο έχει προστεθεί στην τιμή), β. να παραλαμβάνει τις επιστρεφόμενες συσκευασίες από τους καταναλωτές και να επιστρέφει την εγγύηση.

Η ΕΣΕΕ επισήμανε πως λόγω των νέων δεδομένων και λόγω της ευρύτερης σημασίας του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία, κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στα σχετικά όργανα εντός των οποίων διεξάγεται ο διάλογος του Υπουργείου Περιβάλλοντος με όλους τους φορείς για την κυκλική οικονομία, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας. Τονίσθηκε πως απαιτείται αποφυγή δυο ταχυτήτων μεταξύ «μεγάλου» και «μικρού» λιανεμπορίου σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία με τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση εμπορικών επιχειρήσεων από δαπάνες που δεν τους αναλογούν.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός του εμπορικού κόσμου και ειδικά του μικρού  λιανεμπορίου για τα ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα εξετάσει με προσοχή όλα τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως θα υπάρξει συνεχής και διευρυμένη ενημέρωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς”.

Διαβάστε επίσης