Τοπικά

Στο Ζάρκο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με Αγοραστό-Μιχαλάκη (φώτο)

Καταγραφή ζημιών και εγγυήσεις στήριξης των κατοίκων του χωριού.

Συγκεκριμένα και όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ζάρκο Τρικάλων συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον αναπληρωτή αυτού και αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Υδάτινων Πόρων Ντίνο Μπάρδα. Επιθεώρησαν τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Αγοραστός-Μιχαλάκης έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Κώστας Αγοραστός είχε απευθύνει έκκληση προς πάντες να ακούν μόνο τους επιστήμονες (ΕΔΩ).

Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων, στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό των 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

 

Συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

  • Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τέλος, ξεκινά σήμερα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο