Τοπικά

Στο Κάιρο ο Σκρέκας. Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ταξίδεψε στο Κάιρο και υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ταρέκ Αλ-Μάλα, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της συνεργασίας στην εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμπραξη των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Το Μνημόνιο Κατανόησης ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο Τρικαλινός Υπουργός συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της
Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum).

Ο Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του τόνισε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου, τα επόμενα έτη, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης