Τοπικά

Στο Μαξίμου ο Μπλουγούρας. Τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό

Τις θέσεις του εμπορικού κόσμου για μία συμπεριληπτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία, αφενός θα δημιουργεί προϋποθέσεις πλήρους ανάκτησης των απωλειών που υπέστη ο κλάδος την περίοδο της πανδημίας, αφετέρου θα ισχυροποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Εμπορίου, παρουσίασε χθες, το νέο Προεδρείο της ΕΣΕΕ που εξελέγη στις αρχαιρεσίες της 28ης Νοεμβρίου, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Χρήστος Μπλουγούρας, με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ την οποία κατέχει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, ενώ από την πλευρά της ΕΣΕΕ εκτός του Χρήστου Μπλουγούρα ο πρόεδρός της  Γιώργος Καρανίκας, ο κ Νίκος Μπόνης, Γεν. Γραμματέας της ΕΣΕΕ, οι Αντιπρόεδροι της ΕΣΕΕ  Σταύρος Καφούνης, Θεόδωρος Καπράλος και Σπύρος Γεροντίτης και οι Κωνσταντίνος Μουζακίτης,  Γιώργος Βαγενάς.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ αυτό που τονίστηκε ήταν πως το ελληνικό εμπόριο έχει δυναμισμό και όραμα για το μέλλον, ώστε να αποτελέσει έναν από τους καταλύτες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  Όπως είπαν ο Χρήστος Μπλουγούρας και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΣΕΕ «είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα του εμπορικού κόσμου να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν από τους κλάδους – πρωταγωνιστές, διαχέοντας τα οφέλη της δικής του ανάκαμψης στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας, η οξεία ενεργειακή κρίση, οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις  καθώς και η ψηφιακή και «πράσινη» υστέρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ναρκοθετούν την επίπονη προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς, Για το λόγο αυτό, η στήριξη των ΜμΕ από την κυβέρνηση, που υπήρξε καθοριστική για την επιβίωσή τους στα πρώτα κύματα της πανδημίας, πρέπει τώρα να μετεξελιχθεί σε ένα πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και τόνωσης της ρευστότητας, με βελτίωση των κριτηρίων χρηματοδότησης των ΜμΕ μέσω του τραπεζικού συστήματος και του νέου ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενοι στις επιμέρους ρυθμίσεις που έχει σήμερα ανάγκη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν και να ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρόνιας τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως αντιστάθμισμα του πολύ αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επίσης, υπενθύμισαν πως το εμπόριο μετείχε ως σήμερα στις κρατικές ενισχύσεις από μειονεκτική θέση, καθώς δεν έλαβε από την Πολιτεία Πρόγραμμα Επανεκκίνησης, όπως οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι.

Επιπλέον η ΕΣΕΕ τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για:

  • Άμεση θέσπιση στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης του Εμπορίου στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στο Εμπόριο.
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για ποσά τουλάχιστον κάτω των 20.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.
  • Επίσπευση ενεργειακής αναβάθμισης των ΜμΕ. («Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις).
  • Επιτάχυνση υλοποίησης των Open Malls (Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου).
  • Θεσμοθέτηση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης των παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης (air-condition – ψυγεία).

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης