Τοπικά

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στο Φεστιβάλ της Ξάνθης

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων από τις 5/5/22 έως και τις 8/5/22 συμμετείχε με την  Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και υπεύθυνους καθηγητες τους Νίκο Κοφίνα, Γεώργιο Κουβέλα  και Πέτκογλου Θεανώ στο φεστιβάλ «Ξάνθη- Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2022».  Επρόκειτο για μια μοναδική μουσική και παιδαγωγική εμπειρία της οποίας οι μαθητές/τριες γίνανε κοινωνοί. Πάνω από 1300 έφηβοι από μουσικά σχολεία όλης της χώρας συμμετείχαν σε  ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλάμβανε συναυλίες από μαθητές μουσικών σχολείων,  βιωματικά μουσικά εργαστήρια και συναυλία έναρξης του φεστιβάλ με τον τραγουδιστή Παντελή  Θαλασσινό.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων  υπό την διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα έδωσε συναυλία στις 6/5 στην πλατεία Μητροπόλεως,  ένα γραφικό σημείο της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Το πρόγραμμα της συναυλίας είχε έργα του  Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία επιμελήθηκε ο Νίκος Κοφίνας. Η συναυλία ήταν άρτια μουσικά,  απέσπασε ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια και προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους  ακόμα και στους συμμετέχοντες μαθητές. Στη συναυλία συμμετείχαν και οι καθηγητές του  Μουσικού Σχολείου: Γιώργος Κουβέλας, Κωνσταντίνος Γοράντης και Αλέξανδρος Ζάντζας. Την  προετοιμασία του φωνητικού συνόλου είχε η Θεανώ Πέτκογλου.

Την επόμενη μέρα, στις 7/5, δόθηκε μεγαλειώδης συναυλία στην κεντρική πλατεία της  Ξάνθης με διευθυντή ορχήστρας τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό, μαθητή του Ιάννη Ξενάκη και  συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι και διευθύντρια χορωδίας την Εριφύλλη Δαμιανού, διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Η συναυλία ήταν η μεγαλύτερη στα  χρονικά της ιστορίας του θεσμού μιας και συμμετείχαν 1300 μαθητέ/τριες από 26 μουσικά  σχολεία εκ των 52 του γενικού συνόλου. Ενδεικτικά αναφέρονται πως φέτος συμμετείχαν με  ορχηστρικά και φωνητικά σύνολα τα μουσικά σχολεία της Παλλήνης, Αθηνών, Πειραιά, Βόλου,  Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Άρτας, Λευκάδας, Κατερίνης, Σερρών, Δράμας, Σάμου, Χαλκίδας κ.α.  Χαρακτηρίστηκε ως τιτάνια προσπάθεια διεύθυνσης ενός τόσο μεγάλου ορχηστρικού και  φωνητικού συνόλου καθώς απαιτήθηκαν πολύωρες πρόβες κατά τις οποίες τα μέλη της  ορχήστρας και χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων επέδειξαν στο ακέραιο μουσικές  ικανότητες, αυτοπειθαρχία και συνεργασία.

Στο μεσοδιάστημα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησουν συναυλίες  άλλων μουσικών σχολείων. Ήρθαν έτσι σε επαφή με συνομήλικούς τους που βρίσκονται σε  παρόμοια εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, μοιράζονται την αγάπη για την μουσική, αλλά μπορεί να  την προσεγγίζουν μέσα από διαφορετικές μουσικές πράξεις.

Επρόκειτο για ένα έντονο τετραήμερο, μια γιορτή της μουσικής και των μαθητών. Μια  πρωτόγνωρη καλλιτεχνική εμπειρία που πέτυχε να έχει αντίκτυπο όχι μόνο παιδαγωγικό αλλά  και συναισθηματικό. Οι μαθητές/τριες βίωσαν στην πράξη τη φύση και το νόημα της μουσικής  που απαιτεί να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να προσπαθούν για ένα κοινό στόχο, να  δημιουργούν και να αναστοχαζονται τη δουλειά τους μέσω της μελέτης, πρόβας, ακρόασης του  μουσικού έργου, να καλλιεργούν το αίσθημα της ευθύνης για το έργο που παράγουν, να  σέβονται το διαφορετικό. Το τετραήμερο αυτό αποτέλεσε μια πολύτιμή ευκαιρία για διανοητική,  πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Θερμές ευχαριστίες στο Σύλλογo Γονέων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων και στην  Διεύθυνση του Σχολείου για την αμέριστη πάντα στήριξη τους. Θερμά συγχαρητήρια στους  συμμετέχοντες.

Συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές/τριες:

α’ Γυμνασίου: Weiguo Jin, Καπερώνη Αλεξάνδρα, Κόρδας Βαγγέλης, Κλημενώβ Ανδρέας,  Πλακιάς Βασίλειος, Ράπτη Ισαβέλλα, Σαμαρτζή Φρειδερίκη, Χατζηγεωργιάδη Νεφέλη,

β’ Γυμνασίου: Γεροκώστας Ορφέας, Κολοκυθά Παρασκευή, Καμηλάρης Γεώργιος, Κόγια Ελένη,  Κολοβελώνη Ευαγγελία, Κόττα Χριστίνα, Παπαγιάννη Ελένη, Πατέρα Αντιγόνη, Φλόκας  Βασίλειος, Χήρα Δέσποινα,

γ’ Γυμνασίου: Βασιλείου Εβελίνα, Λεμονάς Δημήτρης, Δημητρίου Αλέξανδρος, Σχορετσανίτη  Βιργινία, Τουλάκη Χρστίνα,

Α’ Λυκείου: Κολοκυθά Δήμητρα, Κανάτα Μαρίνα, Κουβέλας Παύλος, Κοφίνα Μαρία, Μπίλλα  Ευαγγελία, Ντινοπούλου Μαρία, Πούλιου Παρασκευή, Τσιούνη Θεοδώρα, Φράγκου Λήδα,  Χειράκη Σοφία,

Β’ Λυκείου: Κλημενώβ Βασιλική, Μπλέτσας Αθανάσιος, Νταλούκας Παναγιώτης. Συνοδοί και συμμετέχοντες καθηγητές:

Κοφίνας Νίκος, Κουβέλας Γεώργιος, Πέτκογλου Θεανώ, Γοράντης Κωνσταντίνος, Ζάντζας  Αλέξανδρος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης