Τοπικά

Συμφωνία Αγοραστού-Παπαστεργίου για έργα στα Τρίκαλα

Προγραμματισμός παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συζήτηση για επέκταση των Στρατηγικών Αστικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τους Δημάρχους Τρικκαίων και Καρδίτσας κ.κ. Παπαστεργίου και Αλεξάκο, και με συμμετοχή στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Μετά την έγκριση των Στρατηγικών Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα και Βόλο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 που παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και των άλλων δύο πόλεων – πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, τους κανόνες διαχείρισης των Στρατηγικών Β.Α.Α. στο ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΕΠ Θεσσαλίας, ξεκίνησε η συζήτηση για χρηματοδότηση αντιστοίχων Στρατηγικών και στις πόλεις αυτές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν, δρομολόγησε για έγκριση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 τις Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, προκειμένου σε σύντομο διάστημα να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες  προκήρυξης και εκπόνησης των Στρατηγικών.

Μέσω των Στρατηγικών Αστικής Ανάπτυξης, αναμένεται να στηριχτεί η απασχόληση και επιχειρηματικότητα, η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς και η περιβαλλοντική αναβάθμιση στις πόλεις, που λειτουργούν εκ του ρόλου τους ως «κέντρα» διοικητικά και επιχειρηματικά στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας.

Σε συνδυασμό με όλες τις λοιπές παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους στις περιοχές αυτές, προβλέπεται πραγματική αναβάθμιση των Τρικάλων και Καρδίτσας και περιοχών τους, με στήριξη της εργασίας, του εισοδήματος και της βελτίωσης όρων διαβίωσης των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: «Η σημερινή ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ενισχύει σε μέγιστο βαθμό την υφιστάμενη αναπτυξιακή στρατηγική και προοπτική για τον Δήμο Τρικκαίων. Ο κ. Κώστας Αγοραστός, με την απόφασή του, αίρει τον αποκλεισμό του Δήμου και συνολικότερα της δυτικής Θεσσαλίας, μειώνοντας την απόστασής από το ανατολικό τμήμα.
Αυτή η προοπτική επιτυγχάνεται με τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καθώς υλοποιούνται έργα σε τομείς κρίσιμους για την πόλη των Τρικάλων (αστικές αναπλάσεις δημοσίων χώρων, περιβάλλον, αντιμετώπιση της φτώχειας, κοινωνική συνοχή) , αμβλύνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Πιστεύω ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας, αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση για την τρέχουσα περίοδο, καθώς διαμορφώνεται μια τάση ισόρροπης ανάπτυξης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που προσδίδει άμεσα οφέλη στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας της περιοχής μας.
Ο Δήμος Τρικκαίων είναι ήδη έτοιμος να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις του δύσκολου αυτού εγχειρήματος και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργαστεί με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας , για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παρόμοιες συνέργειες σε μελλοντικές δράσεις θα ενισχύσουν περισσότερο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020».

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο