Ροή Τοπικά

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Ένας πλούσιος Αθηναίος ταξίδευε με πλοίο, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας .Το πλοίο ανατράπηκε και  οι επιβαίνοντες αγωνιζόταν να σωθούν κολυμπώντας ενώ  ο πλούσιος Αθηναίος επικαλούνταν την θεά Αθηνά με τα χέρια σηκωμένα στον ουρανό. Τα άγρια κύματα τον παρέσερναν και αυτός συνέχιζε κοιτάζοντας τον ουρανό  να προσφέρει στην θεά Αθηνά, θυσίες, τελετές και ύμνους για να τον σώσει . Βλέποντας τον να πνίγεται ένας από τους ναυαγούς του φώναξε: καλά κάνεις και προσεύχεσαι, αλλά, μαζί με την Αθηνά κούνησε  κι εσύ τα χέρια σου!

Τα χρόνια  των μνημονίων μετέτρεψαν την “κανονικότητα” που είχαμε μάθει να ζούμε σε μια  πολύπλευρη τραγωδία. Κάποιοι χάσανε τις δουλειές τους ,οι νεότεροι δεν μπόρεσαν να βρουν καν δουλειά, πολλοί είδαν ένα μεγάλο μέρος ή και ολόκληρη την περιουσίας τους να εξαφανίζεται από μια φορολογική λαίλαπα που τους αφαίρεσε  κάθε διάθεση εργασίας και δημιουργίας. Το τραγικότερο όμως είναι πως χάθηκε η πίστη και η ελπίδα για το μέλλον .

Απογοητευμένοι πολίτες κατακρίνουν και ενοχοποιούν τους πάντες για την κατάντια του τόπου. Ισοπεδώνουν, προς τα κάτω κάθε ιδέα για αλλαγή της κατάστασης, κάθε πρόταση για λύση του προβλήματος. Ασφαλώς και δεν είναι εντελώς άδικη αυτή η αντίδραση. Εννοείται πως υπάρχουν ευθύνες για τις οποίες κανένας υπεύθυνος δεν πλήρωσε. Όμως, όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Δεν είναι σωστό, ούτε δίκαιο, να εξισώνονται όλοι όσοι θέλουν να βρουν πεδίο δράσης και να βάλουν πλάτη για να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας.

Αναλωνόμαστε  με το να αναλύουμε  και να ξανά αναλύουμε γεμάτοι θυμό  το τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ, χωρίς να ενδιαφερόμαστε να βρούμε την λύση. Περιμένουμε απογοητευμένοι τον από μηχανής Θεό, να μας βγάλει από το τέλμα χωρίς να καταβάλουμε καμία προσπάθεια, χωρίς να αναλαμβάνουμε  την ευθύνη να κάνουμε μία επιλογή .“Δεν αλλάζει τίποτα, όλοι ίδιοι είναι”. Κατακλυστήκαμε από γενικεύσεις  και στριμώχνουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο σακί.

Ε λοιπόν όχι! Ούτε όλοι είναι ίδιοι, ούτε τίποτα δεν αλλάζει. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Οι γενικεύσεις το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν, είναι λόγους για να αποφύγεις την ευθύνη της επιλογής. Κάθε επιλογή ,δημιουργεί αποτέλεσμα ,άλλοτε θετικό ,άλλοτε αρνητικό, πάντα όμως την ευθύνη για το αποτέλεσμα της επιλογής την φέρουμε εμείς που την πήραμε.

Επέλεξε κάποιον, μετά από ώριμη σκέψη και όχι αναγκαστικά ή από υποχρέωση και άφησε να σου δείξει πόσο διαφορετικός είναι. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να σταματήσουμε  να περιμένουμε  τον «Μεσσία» που θα έρθει και χωρίς κόστος και κόπο θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας.Και βέβαια υπάρχουν πρόσωπα, που είναι σε θέση να αντέξουν το βάρος της προσπάθειας και έχουν την διάθεση να αγωνιστούν για το κοινό καλό.

Το παράπλευρο όφελος από τις όποιες λανθασμένες επιλογές μας  είναι η διάψευση των μύθων και των αυταπατών που μας παραπλανούσαν. Έτσι  σήμερα μετά από τις αρνητικές εμπειρίες που ζήσαμε έχουμε την ικανότητα να  ξεχωρίσουμε  αυτά τα πρόσωπα αρκεί να δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα και αξία στην ψήφο μας. Επιλέγουμε πρόσωπα με ικανότητες και διάθεση προσφοράς για το κοινό καλό. Ας απεγκλωβιστούμε από το παρελθόν και ας αναλάβουμε με τις επιλογές μας, την προσωπική ευθύνη για το μέλλον μας. Τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, εάν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε τον τρόπο που επιλέγουμε. “Εκτός από την Αθηνά, κούνα και τα χέρια σου” λοιπόν .

 

Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη

Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος

με τον Κώστα  Αγοραστό

 

Διαβάστε επίσης