Ροή Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: “Αόρατοι οι αγρότες για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.”

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τις τεράστιες καταστροφές της αγροτικής παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας, 10 μέρες μετά, στο πηλίκο εμφανίζεται ένα μεγάλο ολοστρόγγυλο μηδέν.
Στο ψηφισθέν ν/σ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού», το ίδιο μηδενική είναι η αναφορά στους αγρότες. Δεν είναι  η πρώτη φορά όπου οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ στους αγρότες και ειδικότερα του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Σκρέκα παραμένουν γράμμα κενό.
Καμία πρόβλεψη ούτε για να καταστούν εφικτές έστω και οι λειψές εξαγγελίες.
Τη στιγμή μάλιστα, που έχουν καταστραφεί πάνω από 300.000 στρέμματα καλλιεργειών στη Θεσσαλία, εκ των οποίων τα 40.000 στρέμματα στο Νομό Τρικάλων, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ζώα και μελίσσια, αλλά και τεράστιος όγκος υποδομών και μηχανημάτων.
Ζημιές που χωρίς την άμεση  αρωγή της πολιτείας θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που επλήγησαν αλλά και της χώρας ολόκληρης.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης  πρέπει να καταλάβουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας η συνέχιση της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας αυτή την στιγμή είναι ανέφικτη.

Απαιτείται άμεσα:

·     1.  Καταβολή  γενναίων προκαταβολών αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

·     2. Αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του γεωργικού εξοπλισμού και γεωργικών/κτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων

·     3.  Έκτακτη ενίσχυση του ΕΛΓΑ με πόρους και το απαραίτητο προσωπικό, και άρση των τυχόν νομοθετικών εμποδίων για την επίσπευση ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων των ζημιών

·     4. Πληρωμή ενισχύσεων και διαρθρωτικών προγραμμάτων

·     5. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων

·      6. Αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών (οδικό δίκτυο, δίκτυο άρδευσης, ηλεκτροδότηση κλπ) ώστε να μπορέσουν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να ξεκινήσουν το συντομότερο την παραγωγική διαδικασία

·      7. Αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των περιοχών

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αντιδράσεων της, όπως στις ζημιές στην Εύβοια ή στις οικονομικές  επιπτώσεις της πανδημίας, που οι κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν την κουτσουρεμένη στήριξη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στηρίζει με κάθε τρόπο τους πληγέντες  αγρότες και κτηνοτρόφους  και θα πιέσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της  Ν.Δ  για την ουσιαστική  και  άμεση στήριξη  τους.

 

Διαβάστε επίσης