Τοπικά

Σωτήρια κίνηση Σκρέκα. Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο και αγροτικά τιμολόγια

Νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας το βράδυ του Σαββάτου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2022.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ενημερωτικό σημείωμα προχώρησε στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και για τους αγρότες με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια.

Τα νέα μέτρα συνοψίζονται ως εξής:

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Αυξάνεται η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο για όλα τα νοικοκυριά στα 49,50 ευρώ τον μήνα από τα 39 ευρώ. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η στήριξη ανέρχεται στα 55,50 ευρώ από 45 ευρώ τον μήνα.

Νέα μέτρα για τους αγρότες

Για τη στήριξη των αγροτών, θα χορηγηθεί πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά στην κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αυξήσει την έκπτωση που προσφέρει στη χονδρική τιμή προμήθειας σε 40% τον Δεκέμβριο, από 16% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενεργοποιείται άμεσα ο πενταψήφιος αριθμός Ενεργειακής Αλληλεγγύης 15902, με σκοπό την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών. Η γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Το κόστος επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματα τους θα καλυφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης