Τοπικά

Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων-Κοπή πίτας 2023 με το βλέμμα στην παράδοση

Το αδιαχώρητο στην κοπή πίτας του Συλλόγου μας στις 5-02-2023 στο κέντρο ‘’Φρούριο’’ ΣΎΛΛΟΓΟΣ  Αργιθεατών Τρικάλων. Ένα πολιτιστικό Σωματείο με όραμα και προσφορά Είναι και θα είναι ανοιχτό σε κάθε εθελοντική προσφορά και πρόθυμο  σε κάθε είδους συζήτηση και συνεργασία για το κοινό καλό.   

 

 

Πλούσιο και σημαντικό στα πολιτιστικά δρώμενα των Τρικάλων χαρακτηρίζεται το έργο του Συλλόγου Αργιθεατών . Αυτό το πλούσιο έργο οφείλεται στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν σε τακτά Χρονικά διαστήματα τα μέλη του Δ.Σ  του  Συλλόγου. Μία πρωτοβουλία ήταν και η κοπή της Βασιλόπιτας ένα Πρωτοχρινιάτικο έθιμο, ύστερα από τον πετυχημένο ετήσιο χορό που το γιορτάσαμε όπως παλιά στην ΑΡΓΙΘΕΑ. Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα όπως ανέφερε η Πρόεδρος στο σύντομο χαιρετισμό της ήταν μια έγνοια της Αργιθεάτισσας νοικοκυράς. Την έφτιαχναν με πολύ επιμέλεια και αγάπη. Μέσα στις πιτούλες για φλουριά έβαζαν φασόλια, σιτάρι για την καλή σοδειά επίσης βελανίδια(καρπός δένδρου ) που συμβόλιζαν την αφθονία που ήθελαν να έχουν στην παραγωγή των ζώων και της σοδειάς του σπιτιού.

Παλιότερα που δεν υπήρχε η δυνατότητα να φτιάχνουν Βασιλόπιτα, έφτιαχναν την ‘’Μπουκουβάλα’’,σε ένα τηγάνη έβαζαν βούτυρο  ή λάδι τριμμένο τυρί και έλεγαν’’οπ’ έχει κι οπ’ δεν έχει μπουκουβάλα σήμερα. Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων προσπαθεί ν’ αναβιώσει τα ΄ηθη και έθιμα της ΑΡΓΙΘΕΑΣ για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Κατάμεστο το ‘’ΦΡΟΥΡΙΟ’’ , όλοι μαζί μέλη και φίλοι του Συλλόγου ζήσαμε αυτή την όμορφη εκδήλωση κόβοντας την πίτα μας και τις πιτούλες μας που έκαναν η Τασούλα Κωτή, η Ρήκα Καλαμπαλίκη και η Παναγιώτα Κωτή.

Ο πατήρ Αθανάσιος Αραπογιάννης έκοψε την πίτα και έδωσε πολλές εγκάρδιες ευχές στην πρόεδρο , στο  Δ.Σ του Συλλόγου και σε όλους τους αγαπημένους Αργιθεάτες των Τρικάλων που στηρίζουν και είναι υπερήφανοι για το Σύλλογό τους.

Στη συνέχεια η κ. Ρούλα Ζαρούλα η Γραμματέας του Συλλόγου αναφέρθηκε στο έθιμο  γιατί κόβουμε την πίτα . Ύστερα ακολούθησε  κέφι χορός και τραγούδι  με την επιμέλεια της μουσικής από τον χορ/λο Παναγιώτη Μάνο. Η βασιλόπιτα έκρυβε πέντε  φλουριά που ατιστοιχούσαν σε πέντε εκλεκτά δώρα. Η  εξυπηρέτηση του κέντρου ήταν άψογη.

Τίμησαν την εκδήλωση Αργιθεατών Τρικάλων ο πατήρ Αθανάσιος Αραπογιάννης. Η βουλευτής Παπακώστα Κατερίνα,  ο  κ.Βλαχογιάννης  Ηλίας και Γεώργιος , οι κ.Ντίνος Μπάρδας και Γακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αργιθέας Κων/νος Γραμμένος.

Οι Αντιδήμαρχοι Τρικάλων έφη Λεβέντη, Τάκης Παζαίτης,  ο Αντιπρόεδρος Ηπειρωτών Άρης Μυλωνάς, η πρόεδρος αντικαργινικής Καρδίτσας Ερμιόνη Βασιλού, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο κ.Καρατώλος Γεώργιος Λυκειάρχης Καλαμπάκας ηταν τυχερός της χρονιάς, εθελόντριες αδελφές του Ερυθρού Σταυρού και από τα Σωματείο ‘’φίλες της Αγάπης’’Ο Πρόεδρος ΑΜΕΑ κ. Σωτήριος Τσιρογιάννης ο κ. Γεώργιος Κωτής π.πρόεδρος Συλλόγου μας ,ο αργιθεάτης γιατρός μας Φάνης Τσιρογιάννης  μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας.

Η  Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Βασίλης Μαναός ,Ρούλα Ζαρούλα, Παναγιώτα Κωτή, Γεωργία Σβεντζούρη, Χάρης Σιαματάς και Ντίνα Αθανασίου ευχαριστούν όλους τους παρευρισκομένους που τίμησαν και στόλισαν την εκδήλωση του Συλλόγου.

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου είναι το ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

Στις 8  Μαρτίου ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Ήταν όλα υπέροχα !!!    Καλή χρονιά μας !! και του Χρόνου !!

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης