Τοπικά

Τι απαντάει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων της Περιφέρειας

Σε μια περίοδο όπου όλοι οι πολίτες και οι δημόσιοι φορείς της χώρας καθημερινά ο καθένας από την πλευρά του δίνει μάχη απέναντι στην πανδημία, πρώτα από όλους το ιατρικό – νοσηλευτικό -παραϊατρικό προσωπικό, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και όλοι εκείνοι οι ανώνυμοι και επώνυμοι εθελοντές ( τους οποίους τιμούμε και σεβόμαστε), είμαι υποχρεωμένος για τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση να απαντήσω στις ανυπόστατες κατηγορίες που εδώ και μία εβδομάδα εξαπολύει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εναντίον μου, όσον αφορά :
1. Έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της Πανδημίας
2. α)μη απορρόφηση 2,5 εκ € για προσλήψεις διακοσίων (200) ατόμων επικουρικού προσωπικού, κονδυλίων ΕΣΠΑ β) μη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ 7,5 εκ € για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
3. Έλλειψη προστασίας για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας έναντι του Κορωνοϊού.
Για να καταλήξει στην αναγκαιότητα ότι όλα τα Νοσοκομεία πρέπει να ανήκουν στις Αιρετές Περιφέρειες της χώρας και πρωτίστως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και οι Διοικητές των Νοσοκομείων (μέσω της Υ.Πε.) από την αρχή της Πανδημίας και για το πρώτο και το δεύτερο κύμα έχουν καταρτίσει και υποβάλλει επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, υλοποιούνται και επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.
2.α) Όσον αφορά στις προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού από το πρόγραμμα των 2,5 εκ. € αναφέρουμε ότι έχουν υλοποιηθεί κανονικά από τον Ιούλιο μέχρι τώρα 268 προσλήψεις ( είναι σε διαδικασία άμεσης έγκρισης άλλες 51 και όσες απαιτηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν) και όχι 200 που αναφέρει ότι έπρεπε να έχουν γίνει ο Περιφερειάρχης.
β) Η 5η Υ.Πε. στα πλαίσια της πρόσκλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 090 (από 24/4/2020) όπου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 31/8/2020 με τίτλο «Ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επιδημία COVID-19» ύψους 7,5 εκ. € για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και 2,5 εκ. € για μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού) έχει καταθέσει εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών τις τελικές προτάσεις- τεχνικά δελτία μέσω των Νοσοκομείων της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία προέκυψαν μετά από κοστολόγηση, κατηγοριοποίηση και τεκμηρίωση από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και την Έγκριση Σκοπιμότητας από τον Διοικητή της Υ.Πε. εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών
Η διαδικασία ορίζει ότι προκειμένου τα Νοσοκομεία να προχωρήσουν στη διαδικασία υλοποίησης προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ προαπαιτείται η Απόφαση ένταξης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας την οποία υπογράφει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Αναφορικά με τις εντάξεις και ανατρέχοντας κανείς στην ηλεκτρονική Διεύθυνση της Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας (https; // www.thessalia-espa.gr) διαπιστώνει ενδεικτικά κανείς οι Αποφάσεις Ένταξης- Δημοσίευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Π.Γ.Ν. Λάρισας έγιναν μία στις 03/11/20 και η άλλη στις 04/11/20 και ήδη υλοποιείται η διαδικασία διαγωνισμών όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη Π.Ν.Π.
2. Αξίζει να τονιστεί ότι και τα πέντε (5) Νοσοκομεία της Θεσσαλίας με τις άοκνες προσπάθειες των Διοικητών τους του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος COVID-19.
3. Στην υγειονομική θωράκιση της Θεσσαλίας εξάλλου από τον COVID-19 συνεισφέρουν μαζί με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.
Επίσης υπενθυμίζουμε τη σημαντική βοήθεια της 5ης Υ.Πε. σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία διέθεσε μέσω του Γ.Ν. Λάρισας και του Π.Γ.Ν. Λάρισας Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό και υλικά Μέσων Ατομικής Προστασίας στο πρώην Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» για την ασφαλή παραμονή στο πρώτο κύμα της Πανδημίας ,των Ρομά θετικών ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ στο covid.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης κανένας δεν περισσεύει. Από κοινού και συντεταγμένα στοχεύομε στην προαγωγή και στην προστασία της υγείας των πολιτών.

Φώτης Σερέτης

Διοικητής 5ης ΥΠΕ

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης