Τοπικά

Τι λένε στη Βέροια για τον Λευτέρη Αβραμόπουλο;

Σε «Δομή Πρότυπο» εξελίχθηκε η Δομή αιτούντων ασύλου που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 στο στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου» στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας.

 

Η συγκεκριμένη Δομή που φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στις χώρες τους, θεωρείται και είναι πρότυπο. Έχει λάβει τα συγχαρητήρια τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όσο και από παρατηρητές ανεξάρτητων Ευρωπαϊκών Οργανισμών στελέχη των οποίων την επισκέπτονται συχνά.

Ιδιαίτερα από τότε που «έφυγαν από τη μέση» οι ΜΚΟ που είχαν της διαχείριση και επίβλεψη της Δομής και ανέλαβε πριν δύο χρόνια (Μάιος 2020) διορισμένος από το Υπουργείο Μετανάστευσης ο Λευτέρης Αβραμόπουλος ως Διοικητής, όχι μόνο αξιοποιήθηκε το φυσικό κάλλος που διαθέτει ο παραλίμνιος χώρος, αλλά αναβαθμίστηκε με σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν.

Τα κτίρια που την άνοιξη του 2016 άρον άρον συμμαζεύτηκαν για να δεχθούν τους πρώτους Σύριους πρόσφυγες, πλέον έχουν αλλάξει μορφή. Ανακαινίσθηκαν και καθημερινά συντηρούνται, ενώ οι υπαίθριοι χώροι προδιαθέτουν μια ευχάριστη διαμονή. Και βέβαια, όταν οι φιλοξενούμενοι νοιώθουν την φροντίδα, τότε και οι ίδιοι συμβάλλουν για να διατηρείται η Δομή σε έναν πολύ ευχάριστο χώρο διαμονής.

 

Λευτέρης Αβραμόπουλος: Συνέπεια, σοβαρότητα, πολύ δουλειά

«Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η πολύ δουλειά» λέει ο Διοικητής της Δομής Λευτέρης Αβραμόπουλος, ένας νέος και δημιουργικός άνθρωπος που εργάζεται νύχτα-μέρα μαζί με τα στελέχη και το λοιπό προσωπικό για το καλύτερο. «Έχουμε σταθερά δίπλα μας όλους τους φορείς της Βέροιας και μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία η οποία μας βοηθάει πολύ» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναφερόμενος ο Λευτέρης Αβραμόπουλος στις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν, αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν, είπε στην εφημερίδα μας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις στη Δομή με σημαντικότερες ίσως τη δημιουργία νέων χώρων προσωπικής υγιεινής, την πλήρη ανακαίνιση του ιατρείου της Δομής, αλλά και των χώρων που στεγάζεται το προσωπικό αυτής, η κατασκευή ραμπών ΑμΕΑ σε όλα τα κτήρια ώστε να υπάρχει  ισότιμη συμμετοχή  όλων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητα μας, αναβάθμιση των χωρών εκπαίδευσης- διδασκαλίας».

Όμως οι παρεμβάσεις για την δημιουργία μιας πρότυπης Δομής δεν σταμάτησε εδώ. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ευχάριστη διαμονή, αλλά και στην προστασία τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των εγκαταστάσεων.

«Με οργανωμένο σχέδιο -Μελέτη προχωρήσαμε ήδη στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των εγκαταστάσεων της Δομής και τοποθετήθηκαν 97 νέες μονάδες κλιματισμού κ.α. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αυταπάρνηση να δουλεύουμε δείχνοντας το με πράξεις και σεβασμό για τους συνανθρώπους μας» καταλήγει ο Λευτέρης Αβραμόπουλος.

 

«Όλοι είμαστε ισότιμοι…»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν η πρόσβαση στις υποδομές που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Δεν υπήρχαν ράμπες πρόσβασης στους χώρους και από την πρώτη στιγμή τέθηκαν πρώτα στην ατζέντα υλοποίησης από τον Διοικητή της Δομής της Αγίας Βαρβάρας.

«Κινηθήκαμε άμεσα με τους συνεργάτες μου και με τη σωστή οργάνωση -σχεδιασμό προχωρήσαμε στην μελέτη προσβασιμότητας ΑμΕΑ και την άμεση δημοπράτηση του έργου» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε:

«Μαζί με τον αρμόδιους μηχανικούς της DRC κ. Γκαραλέα και κ. Αποστολά τους οποίους ευχαριστώ θερμά, είχαμε  την ιδιαίτερη χαρά να παραδώσουμε ολοκληρωμένες όλες τις ράμπες ΑμΕΑ, διευκολύνοντας τους διαμένοντες, πιθανούς επισκέπτες αλλά και άτομα του προσωπικού που τις χρειάζονται.

Δείχνουμε με πράξεις το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας και στηριζόμαστε στην αρχή της ισότητας. Πράγματα που μοιάζουν απλά και αυτονόητα για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άλλους. Όλοι είμαστε ισότιμοι, όλοι είμαστε ίδιοι …».

 

Άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές

Αρωγός στις προσπάθειες του Διοικητή της Δομής ήταν και ο Δήμος Βέροιας ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε σε ότι του ζητήθηκε. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αβραμόπουλο υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία, τόσο με τον Δήμο Βέροιας, όσο και με τους υπόλοιπους φορείς. Άλλωστε ποιος τοπικός φορέας θα μπορούσε να αρνηθεί τη βοήθειά του προς ένα σημαντικό έργο που συντελείται;

«Όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνεργασία με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Νίκο  Παλαμούτη, προχωρήσαμε σε σειρά ενεργειών θωράκισης του χώρου. Συγκεκριμένα καθαρίστηκε όλος ο χώρος της Δομής, απομακρύνθηκαν επικίνδυνα και ξερά δέντρα και ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τρίτων χωρών που φιλοξενούνται σε αυτή. Έτσι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην λειτουργία και διαβίωση στην Δομή» μας είπε ο Λευτέρης Αβραμόπουλος και επισήμανε:

«Εκτός από τον Δήμο Βέροιας, γενικά έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας όλα αυτά τα χρόνια και όποτε ζητήθηκε βοήθεια μας την παρείχε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, με την Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας και το Τμήμα Αλλοδαπών της, το Νοσοκομείο και όλοι είναι …πάντα δίπλα μας!!!».

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα της τοπικής ιστοσελίδας της Βέροιας 24oresimathia.gr για τον Λευτέρη Αβραμόπουλο.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης