Ροή Τοπικά

Το εμβληματικό Μετόχι της Μονής Μεγάλου Μετεώρου στην Υπάτη (σχέδια)

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου διατηρεί μετόχι στην Υπάτη Φθιώτιδας, αφιερωμένο στη χάρη του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου.

Καθ’ έτος πανηγυρίζει λαμπρά, το Αύγουστο το μικρό, αλλά επιβλητικό, εκκλησάκι το οποίο σχεδίασε ο Τρικαλινός Αρχιτέκτονας Θωμάς Δασκάλου. Δείτε πως το περιγράφει ο ίδιος:

“Κάτοψη από την μελέτη που έκανα το 2014 για τον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου του Μετεωρίτη (κτήτωρ και πρώτος οικιστής της σημερινής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μετεώρων), στο Μετεωρίτικο μετόχι στην Υπάτη. Κτίστηκε με πρωτοβουλία του τότε Ηγουμένου της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου π. Αθανασίου, ο οποίος και μου ανέθεσε την μελέτη. Όλες οι διαστάσεις και οι αναλογίες του ναού βασίζονται στους αρχαιοελληνικούς μετρικούς κανόνες (κάλαμος, ημικάλαμος, πλέθρον, ημίπλεθρον πήχης, κοσμικό μέτρο). Μέτρα που βασίζονται στις ανθρώπινες αναλογίες και που τα βρίσκουμε σε όλους τους αρχαίους ναούς. Για τα μετρικά αυτά μεγέθη έχω κάνει ειδικές μελέτες και σχετική διάλεξη, και ήταν για μένα μια θαυμάσια ευκαιρία εφαρμογής. Το κατασκευαστικό μέρος υλοποιήθηκε από τον φίλο μου μηχανικό Γεώργιο Ζιώγα ειδικό στις παραδοσιακές κατασκευές και ιδίως της ναοδομικής τέχνης η οποία απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Είναι ένας κομψός αρχιτεκτονικά ναός βυζαντινού ρυθμού κτισμένος σε ένα «δόντι» του βράχου, προβάλλεται πάνω στο πράσινο της πλαγιάς, που στεφανώνεται από τα σημαντικά λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου και προξενεί επιβλητική εντύπωση ήδη από μακριά. Διακοσμείται εξωτερικά με πινάκια και δυο μικρά ψηφιδωτά του μεγάλου σύγχρονου αγιογράφου Βλάσση Τσοτσώνη”.

Ακολουθεί η κάτοψη του Ναού, ενώ η κεντρική φωτογραφία πάνω είναι του Δημήτρη Ανάγνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης