Τοπικά

Τρίκαλα. Συνεχίζονται οι απάτες με e-banking-Δείτε πως στήνονται

Εκρηκτική ήταν η άνοδος των περιστατικών απάτης και της λείας των επιτήδειων που κατάφεραν να «σηκώσουν» χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, μέσω του e-banking. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 298% των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων και κατά 313% στην αναλογούσα αξία τους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 1.179 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 296 περιστατικών απάτης συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ το 2019. Κατά μέσο όρο οι καταθέτες έχαναν 17.000 ευρώ περίπου την ημέρα, με τις τράπεζες να μην καταθέτου αποζημιώσεις αφού μόνοι τους οι χρήστες  άνοιξαν την πόρτα των λογαριασμών τους στους απατεώνες.

 

Στα Τρίκαλα εξακολουθούν και αποστέλλονται και SMS και απατηλά e-mail σαν αυτά που παρουσιάζει παραπάνω το trikalavoice.gr.

Το λάθος που κάνουν τα θύματα

Για να ολοκληρωθεί μια απάτη, απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις η συμμετοχή του θύματος. Και αυτό διότι για να εκτελεστεί μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα ακόλουθα:

Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking

Η επιβεβαίωση της συναλλαγής είτε μέσω κωδικού μιας χρήσης ή μέσω ειδοποιήσεων στο κινητό του δικαιούχου του λογαριασμού.

Κλασσικές περιπτώσεις απάτης

Η κλασική μέθοδος για αυτού του είδους τις απάτες είναι το phishing (ψάρεμα στοιχείων).

Οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS, με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του πατώντας συγκεκριμένο link, προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα, π.χ. ότι μπλόκαρε η κάρτα ή πάγωσε ο λογαριασμός του.

Αν το θύμα πατήσει το link, εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-banking της τράπεζάς του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εισόδου, αυτά περιέρχονται στην κατοχή των δραστών.

Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν ή να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης