Ροή Τοπικά

Χιονιάς. Αυτοκίνητα για όσους πάνε να εμβολιαστούν βάζει ο Δήμος Τρικκαίων

Με αφορμή το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει και τον Δήμο Τρικκαίων, παρατίθενται συμβουλές και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία. Οι συμβουλές αφορούν σε χιονοπτώσεις και παγετό, με μέτρα απλά, εύκολα και χρήσιμα για τους πολίτες.
Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να καλείτε:
2431020000 (Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολίτη, από το Σάββατο και κάθε μέρα 08:00 – 22:00 για την περίοδο της κακοκαιρίας)

2431076711- 712-713 (τηλεφωνικό κέντρο ΔΕΥΑΤ) ή τις μη εργάσιμες ώρες στο 2431076715.

Και στο πεδίο της Κοινωνικής Μέριμνας ο Δήμος Τρικκαίων «οχυρώνεται» εν όψει «Μήδειας».

Μετά τη φροντίδα για αστέγους και τους θερμαινόμενους χώρους, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι βασική του μέριμνα είναι οι εμβολιαζόμενοι/ες.
Ετσι:

  1. Βασική μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Νοσοκομείο Τρικάλων και στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων (κτήριο πρώην ΙΚΑ), ώστε οι δρόμοι να είναι καθαροί. Τα μηχανήματα του Δήμου Τρικκαίων θα βρίσκονται επί ποδός, ώστε να αντιμετωπιστούν χιονόπτωση και παγετός
  2. Εάν παρ’ όλα αυτά, κάποιος/α που έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστεί, αδυνατεί να μεταβεί στους χώρους εμβολιασμού λόγω των κλειστών δρόμων και της κακοκαιρίας, θα μπορεί να  επικοινωνεί με το 2431020000 (μέχρι τις 10 το βράδυ). Ο Δήμος Τρικκαίων θα μπορεί να διαθέτει όχημα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε ο/η εμβολιαζόμενος/η να μεταβεί στο κέντρο εμβολιασμού.

 

Συμβουλές από τη ΔΕΥΑΤ για την κακοκαιρία

Λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, το τμήμα Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. ενημερώνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίσουν για τη μόνωση των υδρομετρητών των ακινήτων τους. Η μόνωση των υδρομετρητών μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση μονωτικών υλικών, όπως άχυρα, εφημερίδες, παλαιά ρούχα, κ.λπ., εντός του χώρου του φρεατίου. Παρομοίως, εκτεθειμένες βρύσες και σωληνώσεις νερού ή αποχέτευσης θα πρέπει επίσης να καλυφθούν με αντίστοιχα υλικά. Σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνήστε με τα 2431076711- 712-713 (τηλεφωνικό κέντρο ΔΕΥΑΤ) ή τις μη εργάσιμες ώρες στο 2431076715.

Γενικότερα ισχύουν οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αφορούν την προετοιμασία για την αντιμετώπιση παγετού στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:
• Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
• Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
• Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
• Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
• Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
• Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
• Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
• Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Επιπλέον, αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:
• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
• Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο