Τοπικά

1 στους 4 Τρικαλινούς… δε θα ψήσει αρνάκι φέτος, λόγω ακρίβειας

Σύμφωνα  με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόνο ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι –περίοδος μάλιστα που ήταν απαγορευμένες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό– ήταν 61%. Αντιθέτως αυξάνεται σε 52% το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως θα ψήσουν αρνί ή κατσίκι στον φούρνο, κάτι που συνήθως σημαίνει αγορά μικρότερου κομματιού κρέατος.

 

Ο λόγος είναι προφανώς οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται φέτος σε όλα τα υλικά που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι και με το κόστος μόνο για ένα αρνί 10-12 κιλών (σ.σ. προκειμένου να μπορεί να ψηθεί στη σούβλα) να εκτιμάται ότι θα φτάσει έως τα 14 ευρώ/κιλό, δηλαδή 140-168 ευρώ. Το 2021 οι τιμές βρίσκονταν στα επίπεδα των 9,5 ευρώ/κιλό.

Εξαιρουμένου του αμνοεριφίου, καθώς τελική εικόνα για τις τιμές θα υπάρχει τη Μεγάλη Εβδομάδα, το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι το κόστος του μέσου πασχαλινού τραπεζιού θα διαμορφωθεί –με συντηρητικές εκτιμήσεις– σε 45,35 ευρώ, αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με το 2021.

Το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι παρών, αποτρέπουν τη διενέργεια των μεγάλων τραπεζιών, άνω των 10 ατόμων. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ενώ προ του 2020 2 στους 3 καταναλωτές συμμετείχαν το Πάσχα σε τραπέζια άνω των 10 ατόμων, το ποσοστό αυτό φέτος διαμορφώνεται σε 30%.

Ετικέτες

Διαβάστε επίσης