Ροή Τοπικά

8,2 εκ. € για ιστορικά γεφύρια των Τρικάλων

Ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 8,2 εκ. ευρώ, σε περιοχές εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού  ξεκινά το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του που αφορά στην αποκατάσταση:
• Επιφανειακών δικτύων άρδευσης στις περιοχές των δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων που υπέστησαν σημαντικές βλάβες από τις έντονες βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου του 2018 ενώ επιπλέον
• Αποκαθίστανται τρεις παλαιές γέφυρες στον Πηνειό ποταμό που είναι χαρακτηρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία και οι οποίες έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες σε θεμέλια, βάθρα και στην ανωδομή τους.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Ανήκουν δε στα έργα που δημιουργούν ασφάλεια μέσω της πρόληψης, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Τέτοια έργα πολλές φορές δεν φαίνονται, αλλά όταν χρειάζονται έρχονται στην επιφάνεια και προστατεύουν τη ζωή των πολιτών. Συνεχίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και πυξίδα μας τον άνθρωπο. Παράλληλα στηρίζουμε την παραγωγική διαδικασία μειώνοντας το κόστος παραγωγής».

Αποκατάσταση δικτύων άρδευσης – Αντλιοστάσια
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης στις περιοχές Μεγάλων Καλυβίων Δήμου Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, Κεραμιδίου, Ζάρκου και Πηνειάδας του Δήμου Φαρκαδόνας. Συνολικά θα κατασκευαστούν υπόγεια δίκτυα, μήκους 44.962m. Ειδικότερα:
-στην περιοχή Φαρκαδόνας-Κεραμιδίου θα κατασκευαστούν υπόγειο αρδευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 10.760 m για την άρδευση 4.000 στρεμμάτων και δύο αντλιοστάσια με παροχή 500m3/h.
-στην περιοχή Ζάρκου θα κατασκευαστούν υπόγειο αρδευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 27.050 m για την άρδευση 6.500 περίπου στρεμμάτων, υπόγειο δίκτυο 1.500m με άντληση του νερού από υπάρχουσα δεξαμενή για τη μεταφορά νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες και αντλιοστάσιο με παροχή 500m3/h.
-στην περιοχή Πηνειάδας θα κατασκευαστεί υπόγειο αρδευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 5.650m 4 και
-στην περιοχή Μεγάλων Καλυβίων, αντλιοστάσιο με παροχή 500m3/h
Εργασίες αποκατάστασης σε 3 γέφυρες – αρχιτεκτονικά μνημεία

Ακόμη θα αποκατασταθούν και θα ηλεκτροφωτιστούν οι παρακάτω 3 γέφυρες στον Πηνειό ποταμό, που παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό, δομικό και ιστορικό ενδιαφέρον, για αυτό και έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία:
-Μεταλλική τοξωτή γέφυρα στη θέσης, της παλαιάς Εθνικής οδού Τρικάλων-Πύλης
-Λίθινη τοξωτή γέφυρα Σαρακίνας δήμου Καλαμπάκας
-Λίθινη τοξωτή γέφυρα Κεραμιδίου δήμου Φαρκαδόνας
Στις παραπάνω γέφυρες θα γίνουν ενδεικτικά εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης και ενίσχυσης λιθοδομής, κατασκευής νέων στηθαίων, αρμολογήματος, δημιουργία χώρων θέας, ενίσχυσης βάθρων κ.α. με σεβασμό στη μορφή και τα ιδιαίτερα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης