Ροή Τοπικά

Covid-19. Κλείνει κι άλλο τμήμα Γυμνασίου του ν. Τρικάλων

Από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του τμήματος Β2 του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας έως και 13/6/2021 λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (μαθητής) και η έναρξη της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Νέο κύμα της πανδημίας, πιο φονικό, αν δεν…

Aν οι ηγέτες του κόσμου χρονοτριβήσουν, το τέλος της πανδημίας ενδέχεται να επέλθει με μια εφιαλτική ανοσία της αγέλης, καθώς τα πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού θα κερδίζουν έδαφος σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Διαθέτουμε πλέον ισχυρές ενδείξεις πως η μετάλλαξη B.1.617.2, που ανιχνεύθηκε αρχικά στην Ινδία, είναι απείρως πιο μεταδοτική από τη βρετανική B.1.1.7, η οποία πυροδότησε μία από τις φονικότερες πανδημικές εξάρσεις.

Σε κράτη με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από COVID-19 θα συνεχιστεί. Η εμπειρία και τα εργαστηριακά τεστ, άλλωστε, δείχνουν ότι τα εμβόλια προστατεύουν έναντι των βαρύτερων επιπλοκών και των δύο μεταλλάξεων. Ο υπόλοιπος κόσμος, ωστόσο, δεν είναι τόσο τυχερός. Εκεί τα υπερμεταδοτικά στελέχη μπορούν να προκαλέσουν πρωτόγνωρο όλεθρο. Ομολογουμένως, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να διαπιστωθεί εάν μία μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Μπορεί, π.χ., να εξαπλώνεται τυχαία σε συγκεκριμένη περιοχή· μπορεί να προϋπήρχε των «συμβατικών» στελεχών εκεί και να βρήκε έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο. Επίσης, η διασπορά της ίσως είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος υπερμετάδοσης. Δεν αποκλείεται επίσης, μια μετάλλαξη να εμφανίζεται συχνότερα στις βάσεις γενετικών δεδομένων επειδή απλώς ανιχνεύεται σε ταξιδιώτες, μια πληθυσμιακή ομάδα που υποβάλλεται σε περισσότερες εξετάσεις.

Βασικό κριτήριο αναγνώρισης της υπερμεταδοτικότητας ενός στελέχους είναι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται μετά την επαφή τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε μη ταξιδιωτικό περιβάλλον. Οσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος τους, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες το μεταλλαγμένο στέλεχος να είναι πιο μεταδοτικό. Στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα βρετανικός υγειονομικός φορέας, ανάλογος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υποδεικνύουν ότι η ινδική μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από την επίσης υπερμεταδοτική βρετανική. Ο επιδημιολόγος Ανταμ Κουτσάρσκι, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η αύξηση των λοιμώξεων είναι ταχύτερη σε περιοχές της Αγγλίας με υψηλά επίπεδα της ινδικής μετάλλαξης, γεγονός που υποδεικνύει την ενισχυμένη μεταδοτικότητά της, ακριβώς όπως συνέβη στην Ινδία και στο Νεπάλ.

Διαβάστε επίσης