Τοπικά

«Μετά τα φυσικά»: Η έκθεση του Θανάση Ζήση που σημάδεψε τον πολιτιστικό χειμώνα στα Τρίκαλα

Επιτυχής αυλαία για την έκθεση «Μετά τα φυσικά» του Θανάση Ζήση στα Τρίκαλα: Η συνάντηση επιστήμης και τέχνης που κέρδισε το κοινό ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2026, με εκατοντάδες επισκέπτες να βιώνουν τη μετάβαση από την ακρίβεια της Φυσικής στην ελευθερία της ζωγραφικής. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, έναν χώρο που συνδυάζει την οθωμανική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα με σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις και άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στον πολιτιστικό χάρτη των Τρικάλων.

 

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2025, παρουσία πλήθους κόσμου και μάλιστα υποστηρίχθηκε από μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 30 Δεκεμβρίου, όπου ο καλλιτέχνης συνομίλησε με το κοινό για τη γόνιμη συνάντηση τέχνης και επιστήμης, στο πλαίσιο του «Καφέ της Επιστήμης» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η νέα ενότητα έργων του Θανάση Ζήση, με τίτλο «Μετά τα φυσικά», διακρίνεται για την ένταση και τη χαρακτηριστική χρωματική της παλέτα, μέσα από τις οποίες επιχειρείται η αποτύπωση της εσωτερικής έντασης της ανθρώπινης εμπειρίας και των αφανών διαστάσεων της ύπαρξης. Στους καμβάδες του ζωγράφου, ανθρώπινες μορφές, εσωτερικοί χώροι και στοιχεία του φυσικού κόσμου μεταπλάθονται σε υπερβατικές εικόνες, μέσα από πλούσιες υφές και τολμηρή χρήση του χρώματος. Η αδρή πινελιά και η παχιά, σχεδόν γλυπτική, εφαρμογή του χρώματος αποτελούν βασικά εκφραστικά εργαλεία του ζωγράφου. Οι φόρμες, συχνά παραμορφωμένες ή εσκεμμένα αμφίσημες, απομακρύνονται από τη «στενή» αναπαράσταση και οδηγούν σε ένα ονειρικό, μεταφυσικό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή τη ζωγραφική, το έργο μετατρέπεται σε πεδίο στοχασμού, μια διαρκή προσπάθεια κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, όχι όπως φαίνεται, αλλά όπως βιώνεται και νοείται.

Η ιστορικός τέχνης Νικολένα Καλαϊτζάκη-Ζούνη, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) Ελλάδος, σημειώνει, μεταξύ άλλων,  για τα έργα:

«Ο Θανάσης Ζήσης υπερβαίνει το “ορατό” και αποτυπώνεται στον καμβά αναζητώντας το “αόρατο”, σε μια εξακολουθητική αναζήτηση του μυσταγωγικού ζωγραφικού του τόπου, καμωμένου από καρδιά και όνειρο» και προσθέτει: «Τα έργα του μας αγκαλιάζουν με τη θαλπωρή της ανάμνησης και μας συνδέουν με γνώριμες εικόνες που έχουν σημαδέψει την ψυχή μας». 

 

Ο Θανάσης Ζήσης, γεννημένος στα Τρίκαλα το 1963, εκπαιδευτικός Φυσικής και Πληροφορικής και αυτοδίδακτος ζωγράφος μεταφέρει στα έργα του αυτή ακριβώς τη διπλή του ταυτότητα: την ακρίβεια του επιστήμονα και την ελευθερία του καλλιτέχνη. Ο τίτλος «Μετά τα φυσικά» δεν είναι τυχαίος – παραπέμπει όχι μόνο στην αρχαία φιλοσοφία του Αριστοτέλη, αλλά και στην προσωπική διαδρομή του ζωγράφου πέρα από τα «φυσικά» δεδομένα της επιστήμης, προς το μεταφυσικό, το συναισθηματικό και το ονειρικό.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια διαδρομή που συνδυάζει αρμονικά την αισθητική απόλαυση με τη φιλοσοφική ενδοσκόπηση. Ο Θανάσης Ζήσης, με πλούσιο εκθεσιακό παρελθόν (τέσσερεις ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό), συνεχίζει να εξελίσσεται, προσφέροντας στο κοινό έργα που προκαλούν διάλογο και ενδοσκόπηση.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης