Τοπικά

Tα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που απευθυνόταν σε μαθητές της Α΄ λυκείου. Στην προσομοίωση συμμετείχαν περίπου 200 μαθητές από 13 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία τόσο της Ελλάδας όσο και της ομογένειας.

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης οι νεαροί Ευρωβουλευτές κατανεμήθηκαν σε οκτώ επιτροπές σε καθεμιά από τις οποίες διεξαγόταν διάλογος σχετικά με ένα επίκαιρο ζήτημα οικουμενικού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών πάντα με την καθοδήγηση των Προέδρων των επιτροπών οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν, να προτείνουν λύσεις και να διαμορφώσουν ψηφίσματα, τα οποία θα παρουσιάζονταν την επόμενη ημέρα.

Τη δεύτερη ημέρα της προσομοίωσης έλαβε χώρα η σύσκεψη όλων των επιτροπών στην οποία οι Ευρωβουλευτές κλήθηκαν να εισηγηθούν ψηφίσματα, να τα αντικρούσουν, να τα υπερασπιστούν, να διατυπώσουν ερωτήσεις, να δώσουν απαντήσεις, να συνοψίσουν και τελικά να ψηφίσουν για την έγκριση ή απόρριψη των ψηφισμάτων των επιτροπών.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του λόγου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους, να προβληματιστούν μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση καθώς και να κοινωνικοποιηθούν. Κυρίως, όμως, συνειδητοποίησαν την αξία της ευρωπαϊκής τους καταγωγής και γνώρισαν τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, ενός από τα σημαντικότερα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προασπίζει τη δημοκρατία. Από το Σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ λυκείου: Γιουβρή Ραφαηλία, Γκινής Δημήτρης, Γκόνη Ελένη, Δρόσου Αγορίτσα, Ζαφειριάδη Ελένη, Καλιάγρα Δέσποινα, Καραθάνου Δήμητρα, Μακρής Αχιλλέας, Μαργαρίτη Λουΐζα, Νίκα Κωνταντίνα, Παπαευσταθίου Κωνσταντίνα, Τσόγκα Ευαγγελία, Ψαρρής Απόστολος, Ψαρρής Παναγιώτης και η μαθήτρια της Β´ λυκείου Αδριανή Νικολάου, η οποία μετά από αποστολή βιογραφικού κατέλαβε τη θέση μιας εκ των Αντιπροέδρων των οκτώ επιτροπών της διοργάνωσης. Μάλιστα η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας με θέμα τις ενέργειες με τις οποίες μπορεί η ΕΕ να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, στην οποία ήταν Αντιπρόεδρος, επελέγη ως η καλύτερη επιτροπή από το σύνολο των υπολοίπων.. Υπεύθυνες για την υλοποίηση του προγράμματος εκ μέρους των Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά” ήταν οι καθηγήτριες κα Καραβασίλη Ευαγγελία και η κα Κατσαρού Σωτηρία.

Δήμητρα Καραθάνου, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου

των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Διαβάστε επίσης