Αθλητισμός

Ανάβαση Τρικαλινών στον Κόζιακα. Από την Πιαλεία στη βρύση του Μπέη

Φθινόπωρο σημαίνει Κόζιακας, τουλάχιστον για τους Τρικαλινούς. Η ανατολική όψη του, κατάφυτη με ποικιλία φυλλοβόλων, λαμπρή προβάλλει από κάθε σημείο της πόλης μας σηματοδοτώντας την πολύτιμη συμβολή του στην καθημερινότητά μας. Για να ανταποδώσουμε πρέπει να τον γνωρίσουμε, άρα να τον επισκεφτούμε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να βαδίσουμε στις πλαγιές του. Ας πάμε σε κάποιο από τα πολυάριθμα χωριά και οικισμούς στα ριζά του και από εκεί ας επιχειρήσουμε έναν μικρό περίπατο σε κάποιον από τους δασικούς δρόμους που ζώνουν τις πλαγιές του. Καλύτερα βέβαια να βαδίσουμε σε κάποιο από τα μονοπάτια, αλλά καθώς αυτά δεν είναι επαρκώς σηματοδοτημένα ούτε κάπου καταγεγραμμένα, δεν παρέχουν ασφάλεια στον αρχάριο πεζοπόρο.

Είναι ένα θέμα το οποίο χρόνια επισημαίνουμε αλλά δυστυχώς κανένας δεν ακούει. Τι κρίμα για ένα θαυμαστό οικοσύστημα που σε κάθε άλλη χώρα θα αποτελούσε σημείο αναφοράς και παράγοντα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Ο σύλλογός μας με εμπειρία χρόνων και συχνότατη παρουσία στον Κόζιακα δίνει την ευκαιρία σε κάθε άτομο με στοιχειώδη φυσική κατάσταση να γνωρίσει από κοντά την πολύτιμη φυσική κληρονομιά του βουνού.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, με αφετηρία την Πιαλεία βρεθήκαμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στη «Βρύση Μπέη», σε υψόμετρο 1200 μέτρα. Είναι μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας που μέσα στις δυόμιση ώρες της διάρκειάς της προσφέρει ένα πλήρες πανόραμα του βουνού.

Ξεκινώντας από τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση περνάμε στα δρυοδάση ανακαλύπτοντας τους φθινοπωρινούς κατοίκους τους – μανιτάρια και κυκλάμινα. Ακολουθούν οι καστανιές – υπολείμματα παλιών εκτεταμένων καστανιώνων και έπονται οξιές και έλατα.

Σε δυο περίπου ώρες βγαίνουμε από το δάσος συναντώντας μικρό οροπέδιο με ποτίστρα που μας δίνει την ευκαιρία να γεμίσουμε τα παγούρια μας. Από εδώ στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας το ρέμα για να βρεθούμε σε νέο οροπέδιο που περιβάλλεται από ψηλά, κατακόρυφα βράχια. Το μονοπάτι φτάνει ώς τη ρίζα τους και στρίβοντας αριστερά γίνεται ανηφορικό και δύσβατο σε κάποια σημεία για να καταλήξει στο κιόσκι στη θέση «Μπέη».

Εδώ η μεγάλη ομάδα μας θα ξεκουραστεί για αρκετή ώρα πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης