Αθλητισμός

Γιάννης Τοπαλίδης στο Sports3.gr: Ο Ρεχάγκελ, το έπος, η χαμένη μετάφραση και τα φαβορί του Euro [pics]

Ο Ότο Ρεχάγκελ το είπε στα ελληνικά: «Αγαπητοί μου φίλοι Έλληνες…», μίλησε έτσι προ μηνών, στο μήνυμα που απηύθυνε προς εμάς, τους Έλληνες, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Και ήταν εύηχο και ωραίο. Όπως τότε, προ δεκαεπτά ετών, που ήταν όλα… εύηχα και ωραία, ως μια μεταφορά του λόγου, στο έπος της Πορτογαλίας. Τότε, ο λόγος, οι λέξεις, η αποτύπωση, είχαν μια σαφήνεια, ετερόφωτη και αυτόφωτη, καθώς αυτός ο άνθρωπος που ήταν δίπλα του, ήταν και το ισχυρό alter ego του.

Γιατί ο Γιάννης Τοπαλίδης, ο άνθρωπος ποντιακής καταγωγής, που γεννήθηκε στη Γερμανία κι έπαιξε ποδόσφαιρο και σπούδασε προπονητική στην Κολωνία, συνέδεσε αμετάκλητα την καριέρα του και μέρος της ζωής του με τον Ότο. Και όλη η Ελλάδα -κι εμείς οι δημοσιογράφοι- απ΄ τα χείλη αυτού κρεμόμασταν, απ΄ τις κουβέντες αυτού καταλαβαίναμε, σ΄αυτόν απευθύναμε αιτήματα κι ερωτήματα. Και όλοι οι φίλαθλοι περιμέναμε σε όλες τις στιγμές θριάμβων, αλλά και στα πριν και τα μετά, από τον Γιάννη Τοπαλίδη να μας βάλει στο κλίμα των σκέψεων και να ερμηνεύσει τα συμφραζόμενα του Γερμανού τεχνικού.

Αλλά δεν ήταν ένας… διερμηνέας λόγου, ήταν ο ένας και μοναδικός προπονητικός βοηθός του Ρεχάγκελ, ήταν ο άνθρωπος που τελειώνοντας με άριστα την σχολή προπονητικής, ήρθε σε επαφή το 2001 με τον εθνικό μας προπονητή κι έμεινε στο πλάι του … για πάντα. Ο Γιάννης Τοπαλίδης μετά το 2010, οπότε και παραιτήθηκε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, προπόνησε την εθνική του Ιράν, την ομάδα της Πάφου, διετέλεσε τεχνικός διευθυντής του Άρη και τώρα πλέον σα να έχει αποσυρθεί, παραμένοντας όμως πάντα, ως παθιασμένος παρατηρητής, κοντά στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο…

Κύριε Τοπαλίδη, έως τώρα έχετε διακρίνει στο Euro κάποια… «Ελλάδα», κάποια περίπτωση μεγάλης έκπληξης; Ίσως η Αυστρία που προκρίθηκε για πρώτη φορά σ΄ αυτήν την φάση;

«Κοιτάξτε, στα νοκ άουτ παιχνίδια, όλα μπορούν να συμβούν, αλλά θεωρώ ότι ένα από τα φαβορί θα πάρει και το Euro. Φαβορί όπως η Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, κάποια από τις μεγάλες χώρες. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη ένα αουτσάιντερ- δεν το πιστεύω. Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, τις μόνες ομάδες που κέρδισε ήταν τα Σκόπια και την Ουκρανία δεν έκανε κάτι φοβερό, όπως εμείς τότε που κερδίσαμε την διοργανώτρια ομάδα την Πορτογαλία και τα άλλα φαβορί. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Βέβαια, όπως είπα, στα νοκ άουτ παιχνίδια μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα.»

Μέχρι στιγμής σταρ του Euro είναι ο Ρονάλντο, που έσπασε και το ρεκόρ σε τέρματα του Πλατινί;

«Ο Ρονάλντο είναι και λόγω της ιστορίας του, ένα πολύ μεγάλο όνομα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παίκτες που με εντυπωσίασαν στις θέσεις τους, όπως αυτός ο Γκόσενς της Γερμανίας που παίζει αριστερό μπακ χαφ…αυτός ήταν από τα «highlights» μέχρι τώρα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παίκτες, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγο να προχωρήσει ακόμη το Euro και θα έχουμε πιο καλές απαντήσεις.»

Τι σκεφτήκατε βλέποντας το σοκαριστικό περιστατικό με τον Έρικσεν; Κόπηκε η ανάσα;

«Ε, βέβαια, Όλος ο κόσμος ανησύχησε βλέποντας αυτήν την εικόνα στο γήπεδο. Ήταν κάτι το πρωτοφανές, εγώ δεν θυμάμαι να έχω δει παιχνίδι στην τηλεόραση και να πέσει ένας παίκτης κατ΄ αυτόν τον τρόπο, να τρέξουν οι γιατροί, να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες, να τον επαναφέρουν. Όλος ο κόσμος αναστατώθηκε ήταν πολύ τραγικό…»

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την εθνική του, τη Δανία, προχωράει μια χαρά, έφερε και 4-1 με τη Ρωσία. Έχει κατακτήσει και Euro…

«Γενικά την βλέπω καλή ομάδα, αλλά αν μιλήσουμε περισσότερο ποδοσφαιρικά μην ξεχνάμε ότι το 2-0 έγινε από ένα τραγικό λάθος που δεν το βλέπουμε συχνά σε τέτοιες ομάδες. Δηλαδή με Ρωσία, δεν ξέρουμε αν το αποτέλεσμα ήταν 1-0 πώς θα εξελισσόταν το παιχνίδι. Αλλά σίγουρα, η Δανία και στα παιχνίδια που έχασε και με το Βέλγιο ήταν καλή, έχουν καλή ομάδα, η αλήθεια είναι αυτή!»

Ξεχωρίζετε καθοριστικά κάποια ομάδα, από αυτές που έχουν ήδη προκριθεί και… γενικά;

«Μέχρι στιγμής, όλες οι ομάδες που έχουν προκριθεί, κατά κάποιον τρόπο είχαν εύκολους ομίλους, η Ιταλία είχε εύκολο όμιλο, το Βέλγιο αρκετά εύκολο, η Γαλλία απ΄ την άλλη είναι σε δύσκολο όμιλο. Λόγω του γεγονότος ότι είναι 24 ομάδες, έχουμε στους ομίλους ομάδες που δεν είναι τόσο δυνατές, οπότε στα νοκ-άουτ παιχνίδια, θα φανεί περισσότερο μια σαφέστερη εικόνα. Όλες οι ομάδες που θεωρούνται φαβορί μου άρεσαν αρκετά … μου άρεσαν και οι Ολλανδοί.»

Μιλάτε με τον Ότο Ρεχάγκελ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης;

«Ο Ότο πριν ξεκινήσει το Euro είχε πάει διακοπές σε ένα νησί στη Βόρεια Γερμανία και μου είχε τηλεφωνήσει, ότι είναι εκεί και είπαμε ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα μιλάμε, όπως κάνουμε πάντα όταν έχει παιχνίδια. Τώρα, καμιά δεκαριά μέρες δεν έχουμε μιλήσει.»

Φαντάζομαι παρακολουθεί κατά κόρον Euro

»Ε, βέβαια!»

Και πάλι, στις 4 Ιουλίου θα του τηλεφωνήσετε για να του πείτε «Χρόνια Πολλά» για την επέτειο της κατάκτησης του τροπαίου της Πορτογαλίας;

«Ναι, ναι, θα τον πάρω να του πω τα «Χρόνια Πολλά», ενώ λίγο μετά έχει και τα γενέθλιά του. Τώρα δεν τον πήρα διότι είναι διακοπές και δεν θέλω να τον ενοχλώ. Ο ίδιος θα μου τηλεφωνήσει και θα μιλήσουμε και πάλι.»

Από τους παλιούς παίκτες, του 2004 μιλάτε με κανέναν;

«Με τον Καραγκούνη, συχνά, πολύ συχνά και με τους άλλους όταν ιδωθούμε, ναι. Με τον Γιώργο μιλάμε κάθε μέρα και … όλο για μπάλα, συνέχεια για μπάλα (γέλια)»

Όταν βλέπετε Πορτογαλία σε Euro, νιώθετε ένα σκίρτημα στην καρδιά σας για τους ευνόητους λόγους;

«Ακούστε, όταν βλέπω κάθε τελική φάση, πάντα με ενθουσιάζει αυτό που ζήσαμε τότε, γιατί και τώρα, που ξεκίνησε το Euro, βλέπω πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις και να τελειώσεις νικητής σε μια τέτοια διοργάνωση. Με κυριεύει πάντα πολύ συναισθηματικά αυτό το πράγμα, βλέποντας πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια τέτοια επιτυχία. Όσον αφορά την Πορτογαλία, πρέπει να πούμε το εξής: Ότι η Πορτογαλία πήρε το περασμένο Κύπελλο, παίζοντας όλη τη διοργάνωση και κάνοντας μια και μόνο νίκη σε 90 λεπτά, δηλαδή ή ισοπαλίες, ή παράταση, ή πέναλτι είχε. Δεν κέρδισε άλλη ομάδα εκτός από την Ουαλία στα 90 λεπτά. Κι αυτό αποδεικνύει το πόσο μεγάλη ήταν η δικιά μας η επιτυχία. Και εκτός από τον τελικό με τη Γαλλία δεν έπαιξε πιο πριν με καμία πρωτοκλασάτη ομάδα!»

Έχετε κάποια προτίμηση για την εθνική Γερμανίας λόγω της καταγωγής σας; Έκανε φοβερό αγώνα με την Πορτογαλία…

«Ναι, σίγουρα την βλεπω και πάντα παρακολουθώ την Μπουντεσλίγκα, εξάλλου είμαι και πολύ συχνά στην Γερμανία. Να φανταστείτε ότι εγώ μεγάλωσα με το Γερμανικό ποδόσφαιρο. Αλλά ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει μόνο η Ελλάδα!»

Για Γερμανία-Ουγγαρία αύριο ένα προγνωστικό;

«Ε, Γερμανία, βλέπω ότι η ομάδα θα περάσει στον επόμενο γύρο σίγουρα- κάτι που φάνηκε και μετά τη νίκη της με την Πορτογαλία.»

Τσεχία-Αγγλία απόψε;

«Τους Άγγλους, τους έχω σε πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση, σε ατομικό επίπεδο έχουν πολύ καλούς παίκτες, αλλά σαν ομάδα δεν με έπεισαν μέχρι τώρα.»

Οι μεγάλες απογοητεύσεις; Τουρκία;

«Επειδή πριν ξεκινήσει το Euro ήμουν στην Γερμανία και εκεί έχει πολλούς Τούρκους, αυτοί πιστεύανε ότι μπορούσαν να…πάρουν το Κύπελλο! Συζητώντας μας έλεγαν ότι… «επειδή το πήρε η Ελλάδα γιατί να μην το πάρουμε κι εμείς». Όταν λες κάτι τέοιο και πας και ξεφτιλίζεσαι, είναι ακόμα μεγαλύτερη η «ξεφτίλα».

Πάντα το είχα στο μυαλό μου… με τον Ότο Ρεχάγκελ δίπλα σας, του έχετε αποκρύψει πράγματα που έλεγαν γύρω του; Για να τον προφυλάξετε κάνατε κάποια επιλογή μετάφρασης στις συζητήσεις που ακούγατε και τον αφορούσαν;

«Βέβαια, βέβαια, παραδείγματος χάριν, όταν ο Ότο ήταν στη Γερμανία και εδώ γινόταν χαμός με τις εφημερίδες και τα σχόλια, με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε, «Γιάννη, τι νέα έχουμε;» και εγώ του έλεγα, « όλα μια χαρά!». Ναι, βέβαια, αυτό πολύ συχνά- δεν ήθελα να τον φέρω σε επαφή με όλα αυτά τα πράγματα… του έλεγα μόνο γι αυτά που όταν ήταν εδώ τα… καταλάβαινε μόνος του, άλλο «καπέλο» αυτό.»

Πάλι… μπορεί να είπε κάτι ο Ότο Ρεχάγκελ και στη μετάφραση εσείς να μην το αναφέρατε γιατί θεωρήσατε ότι μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα;

«Και αυτό έχει γίνει και βέβαια! Γιατί εγώ ήξερα την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, ξέρω ότι μερικά πράγματα μπορεί να παρεξηγηθούν… Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τον αγώνα και τα αγωνιστικά, όχι, εκεί… αυτός ήταν το αφεντικό. Σε καμιά κριτική σε κάτι που μπορεί να ήταν πολύ σκληρός μερικά τα «στρογγύλευα», ναι.»

Θεωρείτε ότι η Εθνική ομάδα μπορεί να ξαναπετύχει τον άθλο του 2004;

«Αυτό δεν το ξέρω, αλλά νομίζω ότι επειδή, όλο αυτό το διάστημα που παρακολουθώ -αν και ήμουν λίγο αρνητικός με την ποιότητα της ομάδας- βλέπω ολοένα και περισσότερο ότι η εθνικής μας, είναι καλή. Και πολλές από αυτές τις ομάδες που είναι τώρα στο Euro, δεν είναι καλύτερες από εμάς. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προκριθεί και η Ελλάδα. Πιστεύω ότι μπορεί ξαναπροκριθεί στο μέλλον -δεν είναι κακή ομάδα. Ωστόσο, όπως η ομάδα του 2004, να κατακτήσει ξανά ένα Euro, δεν το πιστεύω. Για να προκριθεί σε τελική φάση τέτοιας διοργάνωσης, ναι, το πιστεύω.»

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης