Αθλητισμός

Μάντσεστερ Σίτι – Ολυμπιακός 3-0

Ο Ολυμπιακός μετά το κακό πρώτο μέρος, ήταν αξιοπρεπής στην επανάληψη κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η τεράστια ποιότητα του αντιπάλου έφερε μια ήττα με 3-0 που ως το 81′ δεν… φαινόταν στον ορίζοντα.

Την ήττα με 3-0 γνώρισε απόψε ο Ολυμπιακός στο Ετιχαντ, σε έναν αγώνα όπου ήταν «μέσα» στο ματς μέχρι το 81′, στο δεύτερο μισό παρουσιάστηκε απειλητικός, αλλά «λύγισε» στο φινάλε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τον Εμβιλά «6άρι», τους Μπουχαλάκη, Καμαρά εσωτερικούς, τους Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς στα άκρα, αριστερά/δεξιά αντίστοιχα, και τον Ελ Αραμπί προωθημένο.

Σε σχέση με παλαιότερα παιχνίδια των «ερυθρολεύκων», κυρίως ευρωπαϊκά, ο 23χρονος χαφ από τη Γουινέα δεν ήταν ψηλά και μπροστά από τα «6αρο-8άρια», ενώ ο Γάλλος μεσοεπιθετικός (για ακόμη μία φορά) ναι μεν επί χάρτου ήταν στον ασβέστη αλλά επί της ουσίας είχε ελεύθερο ρόλο και συνέκλινε στον άξονα.

Η ΣΙΤΙ «ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ» ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ

Πριν πούμε το οτιδήποτε να έχουμε κατά νου πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν απέναντί τους μία ομάδα αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και εκ’ των πραγμάτων είχαν μία πολύ δύσκολη αποστολή. Στα πρώτα λεπτά οι «πολίτες» επιβεβαίωσαν τις… συστάσεις, αφού μπήκαν με το πόδι στο γκάζι, πίεζαν ψηλά, δεν επέτρεπαν στον Ολυμπιακό να κρατήσει μπάλα και το ματς παίζονταν στο μισό των Πειραιωτών.

Οι γηπεδούχοι είχαν στο 18′ κατοχή μπάλας 76% και οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπιζαν προβλήματα. Ο Τόρες απείλησε πρώτη φορά στο 6′ με τακουνάκι, οι Αγγλοι πατούσαν στα καρέ τους και ο Ντε Μπρόινε «έπαιζε» συχνά κάθετα για τους συμπαίκτες του. Μάλιστα ο Βέλγος «έφτιαξε» και το γκολ του Τόρες στο 12′, όταν οι δυο τους συνδιάστηκαν όμορφα, ο Ισπανός φορ βγήκε στην πλάτη του Χολέμπας, τα στόπερ δεν κάλυψαν και από κοντά πλάσαρε εύστοχα τον Σα.

 

ΙΣΣΟΡΟΠΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 20′-25′

Με το «καλημέρα» δηλαδή στον αγώνα οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να «κυνηγούν» στο σκορ, απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Ομως με την πάροδο του χρόνου και κυρίως από το 20′ και ύστερα, αντί να επηρεαστούν άρχισαν να πατούν καλύτερα. Ναι μεν μέχρι την ανάπαυλα δεν δημιούργησαν κάποια φάση/τελική (οι Εμβιλά, Βαλμπουενά επεδίωξαν να βγάλουν τον Ελ Αραμπί σε θέση βολής με μακρινές μεταβιβάσεις χωρίς όμως επιτυχία), αλλά ξεκίνησαν να κρατούν μπάλα, ενώ ούτε και δέχθηκαν κάποια «ουσιαστική» ευκαιρία.

Ο Σα ήταν σταθερότατος και με σωστές εξόδους «καθάριζε« κάθε ενδεχόμενη απειλή (κυρίως από τα δεξιά όπως επιτίθονταν η Σίτι όπου τραβιόνταν ο Ντε Μπρόινε, αλλά και κάθετα) και «διάβαζε» περίφημα κάθε αντίπαλη κίνηση. Ετσι λήξη του ημιχρόνου βρήκε τους πρωταθλητές Ελλάδας με κατοχή μπάλας στα επίπεδα του 40%, δείγμα ότι ήθελαν/μπορούσαν να μείνουν «μέσα» στο ματς.

ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ», ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ 62%

Σέντρα στο δεύτερο μισό και ο Μαρτίνς άλλαξε ορισμένα πράγματα, καθώς εκτός πέρασαν οι Μπουχαλάκης (λόγω ενοχλήσεων) και Ραντζέλοβιτς. Τους αντικατέστησαν Πέπε, Μπρούμα και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πλέον τον Πέπε στο «6», τον Μπρουμά αριστερά, ο Βαλμπουενά πέρασε δεξιά, ενώ ο Καμαρά πλέον ανέβηκε πιο ψηλά, όπως τον έχουμε συνηθίσει στα ευρωπαϊκά «ερυθρόλευκα» ματς. Απόρροια όλων αυτών; Ο Ολυμπιακός έμενε ψηλά, ήταν εκείνος που πλέον πίεζε και δεν επέτρεπε στην αντίπαλό του να αναπτυχθεί και μάλιστα άρχισε να «βάζει» δύσκολα στην άμυνα της Σίτι.

Στο 57′ μετά από λάθος του Φόντεν ο Βαλμπουενά σούταρε με τη μία αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ αμέσως μετά (58′) ο Ελ Αραμπί από καλή θέση δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας μετά από σέντρα του Γάλλου. Μάλιστα και οι δύο «ερυθρόλευκες» φάσεις ξεκίνησαν από ισάριθμα κλεψίματα του Γαλλομαροκινού, αφού οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκείνοι που πρέσαραν και απειλούσαν. Μάλιστα σε εκείνο το χρονικό σημείο η κατοχή μπάλας ήταν 62%-38% υπέρ τους. Στο 61′ ο 33χρονος στράικερ βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στο αντίπαλο «κουτί» ύστερα από έξυπνη μεταβίβαση του Πέπε και χαρακτηριστικό του πάθους που έβγαζαν οι φιλοξενούμενοι στο γήπεδο ήταν μία φάση του 65′. Οπου ο Σισέ ξεκίνησε να πιέζει στην μπάλα από την άμυνά του μέχρι κάτω από τη σέντρα, αναγκάζοντας τους γηπεδούχους να την γυρίζουν προς τα πίσω

ΚΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΕΩ ΚΟΥΡΑΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ 70′ ΚΑΙ Η ΣΙΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ

Πλέον όμως ο Ολυμπιακός, εκτός της Σίτι, είχε και τον χρόνο για αντίπαλο και όσο κυλούσε, τόσο περισσότερο «άνοιγαν» οι γραμμές του, ενώ και η κόπωση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της. Από το 70′ και μετά η μπάλα άρχισε να πηγαίνει πάνω κάτω, ενώ οι γηπεδούχοι ως μία μεγάλη, έμπειρη και παγκόσμιας κλάσης ομάδα που είναι – δεν πρέπει να το λησμονούμε – είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τον ελάχιστο κενό χώρο που θα βρουν. Με τους Ντε Μπρόινε και Ζεσούς από τη στιγμή που πέρασε στο ματς έβγαιναν υποδειγματικά στο τρανζίσιον, αλλά ο Σα παρέμεινε σταθερότατος (πιστώνεται και στο δεύτερο μισό ορισμένες σωστές και έγκαιρες εξόδους), ενώ ήταν και άστοχοι στην τελική πάσα ή προσπάθεια.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΕΣΟΥΣ

Μέχρι που φτάσαμε στο 81′ όπου ο Ολυμπιακός ήταν ψηλά (πλέον έπαιζε με ένα «καθαρό» 4-2-3-1) και αυτό σήμανε ελλειπή ανασταλτική προσοχή. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Ζεσούς που σημείωσε τότε ένα ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ και ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΚΟΛ. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος φορ από πλάγια θέση και παρά την πίεση του Σισέ, έστειλε με έναν «κεραυνό» την μπάλα στα δίχτυα του Σα που ήταν αδύνατον να αντιδράσει. Ο νεαρός στράικερ έκανε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ τελική και σημείωσε ένα τέρμα… ποίημα. Ουσιαστικά τα πάντα τελείωσαν εκεί και με την συμπλήρωση των 90′ ο Κανσέλο με σουτ (προ του Πέπε, ο Σεμέδο δεν πρόλαβε), διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

MVP: Ο Ζέσους. Για το γκολ που σημείωσε. Ηταν φανταστικό, παγκόσμιας κλάσης με εξαιρετικό τελείωμα. Φανταστικό σε «σκέψη» και «εκτέλεση».

Στο ύψος του: Ο Ντε Μπρόινε. «Εφτιαξε» γκολ, είχε προσωπικές ευκαιρίες (σε μία στο δεύτερο μισό ο Σα αντέδρασε σωστά) και κυρίως από τα δεξιά δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Προς το φινάλε όταν βρήκε χώρους «έτρεξε» την ομάδα του υποδειγματικά.

Αδύναμος κρίκος: Ο Καμαρά. Ο 23χρονος μέσος μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλύτερες εμφανίσεις και εκείνος έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Στο πρώτο μισό, κυρίως μέχρι το 20′-25′ δεν κατάφερε να «σπάσει» τον ρυθμό της Σίτι και να βοηθήσει ανασταλτικά και μεσοεπιθετικά. Προφανώς επηρεασμένος από την πρόσφατη «περιπέτειά» του, δεν ήταν ο Καμαρά που συνήθως σε τέτοιες βραδιές… βρίσκεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Η «γκάφα»: Η εικόνα του Ολυμπιακού στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποψινό ματς. Η αδυναμία των «ερυθρολεύκων» να κρατήσουν μπάλα και να «σπάσουν» τον ρυθμό της Σίτι, της επέτρεψε να ανοίξει το σκορ και να πάρει τα «πάνω» της. Γενικότερα σε όλο το πρώτο ημίχρονο δεν είχε την εικόνα που μπορεί. Εκανε μόνο ένα φάουλ απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα. Την «σεβάστηκε» υπερβολικά; Ισως.

Το «στραγάλι»: Κοντά στις φάσεις ο Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε. Ο Ισπανός και οι βοηθοί του δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα (σωστά ακυρώθηκε ως οφ σάιντ γκολ του Στέρλινγκ).

Το ταμείο του gazzetta,gr: Η Σίτι ήταν καλύτερη, αλλά για τον Ολυμπιακό μένει αυτό το «αν», αφού σε περίπτωση που είχε βρει δίχτυα στο καλό του 20λεπτο (περίπου) του δεύτερου ημιχρόνου, ίσως να μιλάγαμε για άλλο ματς. Αν εκεί ήταν αποτελεσματικός, η βραδυά θα μπορούσε να είχε «γραφτεί» διαφορετικά. Βέβαια είχε μία πολύ κακή εκκίνηση και αυτή «πλήρωσε». Πάντως το τελικό σκορ μάλλον τον αδικεί, κόντρα στην ομάδα που απέδειξε απόψε γιατί είναι το μεγάλο φαβορί ώστε να τερματίσιε 1η στον Ομιλο.

ΣΙΤΙ: Έντερσον, Γουόκερ (82′ Κανσέλο), Στόουνς, Άκε, Ζιντσένκο, Γκιντογάν, Φεράν Τόρες, Ντε Μπράινε (85′ Ενμέτσα), Φόντεν (69′ Ρόδρι), Μαχρέζ (69′ Ζεζούς), Στέρλινγκ (82′ Σίλβα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά (73′ Μασούρας), Μπουχαλάκης (46′ Πέπε), Βαλμπουενά (85′ Σουντανί), Ραντζέλοβιτς (46′ Μπρούμα), Αραμπί (76′ Χασάν).

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης