Αθλητισμός

Νίκη Μπακογιάννη: «Μαχητική η νέα γενιά, θα ξεπεραστεί το 2.03 μου»

Στην κομβική, την θρυλική χρονιά της είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Όχι των Ολυμπιακών Αγώνων- αυτό έγινε μετά. Το 1996 η Νίκη είχε φορέσει το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που έμελλε να αποτελέσει και τον μέγα προάγγελο! Αυτόν της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Γνωστή η ιστορία: Το κορίτσι του 1.70, πέρασε τα 2.03, με την Στέφκα Κονσταντίνοβα να την κοιτά θεωρητικά χαλαρά-αλλά ποιος ξέρει με τι αγωνίες μέσα της- πριν πηδήσει το νικητήριό της 2.05. Αυτό το κορίτσι λοιπόν, που τότε πέρασε 33 εκατοστά πάνω απ΄ το ύψος της-ένα ρεκόρ Γκίνες- μοιραία συν τω χρόνω, αποσύρθηκε από τον πρωταθλητισμό.

 Όχι όμως και απ΄ τον αθλητισμό, όπου εκεί παρέμεινε να προπονεί νέους αθλητές και να δίνει τα φώτα της γνώσης και της εμπειρίας της. Υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεγαλώνει τα δύο της παιδιά, τελειώνει το μεταπτυχιακό της στις Δημόσιες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας του Περιβάλλοντος και αθλείται για τον εαυτό της πλέον: «Κάνω βάρη, τρέξιμο, πηδάω και ύψος καμιά φορά», λέει. Και αυτές τις μέρες θα ανοίξει την τηλεόραση να δει στίβο, να δει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να θυμηθεί «τα δικά της» και να χαρεί τη δράση που τόσο, μα τόσο της έχει λείψει…

Νίκη θα παρακολουθήσεις τηλεοπτικά τους αγώνες;  

«Θα παρακολουθήσω, παρακολουθώ και Ολυμπιακούς Αγώνες στίβου και κάποια άλλα αθλήματα όπου συμμετέχουν Έλληνες αθλητές, παρακολουθώ και τένις και μπιτς βόλεϊ».

Πρώτη στιβική διοργάνωση μετά το παγκόσμιο της Ντόχα το 2019. Τι θα δούμε; Θα έχουν επηρεαστεί οι αθλητές απ ΄τις καταστάσεις της πανδημίας;  

«Έχω την εντύπωση ότι αυτό το γεγονός με τον κορονοιό δεν έχει επηρεάσει τόσο πολύ τους αθλητές τους καταξιωμένους και αυτούς που είναι σε ένα επίπεδο. Αυτοί είχαν και έχουν πρόσβαση στα στάδια και γυμνάζονται και όλο και κάποιοι αγώνες γίνονται. Το πρόβλημα είναι στον υπόλοιπο αθλητισμό, δηλαδή των συλλόγων, των ακαδημιών  και στις μικρότερες ηλικίες».

Η Στέφκα Κωνσταντίνοβα συγχαίρει τη Νίκη Μπακογιάννη για την κατάκτηση του μεταλλίου στην Ατλάντα το 1996

Δεν θεωρείς ότι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που μετέχουν επηρεάστηκαν λόγω των μέτρων και της καραντίνας; 

«Θα είναι επηρεασμένοι απ΄ το γεγονός ότι δεν έχουν πολλούς αγώνες στα πόδια τους. Δεν έχουν αγωνιστεί σε διοργανώσεις και έχουν μείνει πίσω, απ΄ αυτήν την άποψη. Μέσα σε ένα έτος αγωνιστικό, που περιλαμβάνει ανοιχτό και κλειστό στίβο πρέπει να κάνεις κάποιους συγκεκριμένους αγώνες, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουν ό,τι έπρεπε, με τα κλειστά γήπεδα, με την αδυναμία να ταξιδέψουν, με τα μέτρα κλπ…»  

Ο κλειστός στίβος θωρείται ωστόσο το «μικρό αδερφάκι» του ανοιχτού.  

«Απλώς ο κλειστός στίβος έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια και δεν προλαβαίνεις να κάνεις τόση προετοιμασία όση χρειάζεσαι. Βγαίνεις μέσα από μια χειμερινή προπόνηση, κάνεις ένα πολύ μικρό φορμάρισμα και μετά κατεβαίνεις στους αγώνες. Δεν έχεις το περιθώριο όπως πχ στον ανοιχτό στίβο να κάνεις πολλούς αγώνες και να προετοιμαστείς κατάλληλα, έχοντας μπροστά σου τρεις -τέσσερις μήνες».”  

Ωστόσο, εσύ το 1996 πήρες ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Στοκχόλμης και λίγους μήνες μετά, το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι «δείγμα»…  

«Ναι όντως, φαίνεται αυτό. Είναι ένα δείγμα, βέβαια όχι σε όλα τα αγωνίσματα γιατί είναι κάποια που δεν γίνονται καν στον κλειστό στίβο. Στα άλματα όμως είναι ένα δείγμα που φανερώνει το πού βρίσκεσαι». 

Στο ευρωπαϊκό κλειστού της Πολωνίας η Ιωάννα Ζάκα που μετέχει στο ύψος έχει ατομικό ρεκόρ 1.91. Είναι… αρκετό;

«Υπάρχουν κορίτσια που έχουν πηδήσει 1.94 όπως η Τατιάνα Γκούσιν. Υπάρχουν και μικρότερες κοπέλες, ναι η Ιωάννα που πέρασε το 1.91». 

Η Νίκη Μπακογιάννη περνάει τα 2.03 στην Ατλάντα

Όπως και να το κάνουμε δεν είναι… 2.03!

«Κι εγώ για να περάσω τα 2.03 έκανα πολλά χρόνια, δεν έγινε «έτσι». Αν σκεφτείς ότι από τα δεκαπέντε ήμουν στην εθνική ομάδα και στα 28 μου έκανα αυτήν την επίδοση. Θα μπορούσα θεωρητικά να την είχα κάνει τέσσερα-πέντε χρόνια πιο νωρίς. Το ύψος είναι και ένα αγώνισμα που χρειάζεται εμπειρία και κάθε όριο που περνάς… το 1.90 είναι ένα όριο, το 1.95 πάλι, το ίδιο και τα 2 μέτρα. Πρέπει να σταθεροποιείσαι χρόνο με το χρόνο, αλλά δεν τυχαίνει να είσαι πάντα στην ίδια κατάσταση. Είναι ένα αγώνισμα που παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Και η έκρηξη και η ταχύτητα. Μπορεί να είσαι πολύ δυνατός και μπορεί να μην μπορείς να χρησιμοποιείς τη δύναμή σου… ή να μην είσαι καθόλου γρήγορος, ή να χάσεις την έκρηξη και την ελαστικότητά σου».

Ό,τι και να λες, όνομα σαν κι εσένα δεν έχει ξαναβγεί.

«Θα βρεθούν στο μέλλον, που θα πηδήσουν και ψηλότερα… ξέρεις είναι και οι γενιές που βγαίνουν και τα προσόντα που έχουν, το πόσο μαχητικοί είναι, η προπόνηση που κάνουν, οι στόχοι που βάζουν. Κι εγώ είχα πάει στο πρώτο μου πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου με επίδοση γύρω στο 1.88 και είχα βγει πέμπτη. Έχουν πέσει λίγο οι επιδόσεις όχι μόνο στο ύψος αλλά και σε άλλα αγωνίσματα. Και στο ύψος αντρών πάρα πολύ».

Θα είναι προάγγελος οι Ελληνικές επιδόσεις τώρα στον κλειστό για το τι θα δούμε το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς;

«Στον ανοιχτό θα υπάρχουν περισσότερες επιδόσεις, δεν ξέρω αν θα έχουμε πολλές διακρίσεις αλλά μην ξεχνάμε ότι θα κατέβουν και αθλητές που δεν θα μετάσχουν στον κλειστό».

Τώρα πλέον, όταν βλέπεις αθλήτριες να αγωνίζονται κρίνεις, τη φόρα τους, το πάτημά τους; Και σκέφτεσαι : “Α, εγώ θα το έκανα καλύτερα!

«Ναι, τα βλέπω αυτά, όταν παρακολουθώ αγώνες ή αν τύχει και πάω σε κάποιον αγώνα τα βλέπω, μπορώ να καταλάβω τα λάθη που κάνουν στο δικό μου αγώνισμα κάποιοι αθλητές και τι χρειάζεται να τα διορθώσουν…Βέβαια, οι προπονητές τους πρέπει να τα βλέπουν αυτά. Σχετικά με το δεύτερο… δεν μπορώ να το πω γατί ξέρεις κάτι, επειδή έχω γυμνάσει και παιδιά πολλών ηλικιών είμαι πιο αντικειμενικός κριτής. Δεν θα πω ποτέ “εγώ θα μπορούσα να το κάνω καλύτερα”, γιατί… ό,τι έκανα το έκανα. Από κει και πέρα είναι το τι θα κάνει ο καθένας από μόνος του».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΓΑΣ, δύο γυναίκες υποψήφιες για τη θέση του προέδρου. Ψηφίζεις Κελεσίδου ή Σακοράφα;

«Είμαι γενικά θετική στο να μπουν περισσότερες γυναίκες στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι είναι πολύ λίγες αυτές που ασχολούνται και θα πρέπει να δώσουν το έναυσμα  και σε άλλες γυναίκες, είτε μέσα σε διοικητικά πόστα, είτε από άλλα πόστα, ως προπονήτριες πχ. Χαίρομαι που έχουμε δυο υποψήφιες για πρόεδρο και που προέρχονται και οι δύο μέσα από τον αθλητισμό. Είμαι υπέρ της άποψης ότι αυτοί που ασχολούνται με τον αθλητισμό και σε αυτά τα πόστα θα πρέπει και να προέρχονται μέσα από τον αθλητισμό και όχι από άλλους χώρους. Δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες και όλα αυτά που χρειάζονται οι αθλητές και θέλει χρόνο μέχρι να τα μάθεις όλα αυτά. Πρέπει να έχεις την εμπειρία από το πως γίνονται οι διασυλλογικοί αγώνες, μέχρι τις διαδικασίες στους ολυμπιακούς αγώνες. Εγώ έχω περάσει από όλα αυτά τα πόστα γιατί ήμουν προπονήτρια και σε σωματείο και γνωρίζω τις διαδικασίες».

Σου έχει γίνει πρόταση για να αναλάβεις κάτι μετά τις εκλογές; 

«Σοβαρή πρόταση δεν μου έχει γίνει».  

Θα ήσουν ανοιχτή; 

«Δεν ξέρω,…αν ήταν κάποιος κλάδος που να μου άρεσε, θα ήθελα ναι, Ας πούμε αυτό που σπουδάζω, αυτό που έχει να κάνει με το περιβάλλον και τον αθλητισμό. Θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι, για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα για το πώς πρέπει να γίνονται οι αγώνες, πώς να είναι βιώσιμες οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε θέματα πχ ενέργειας, απορριμμάτων, ρύπανσης κλπ.».

sports3.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης