Αθλητισμός

Ολυμπιακός-Πόρτο 0-2. Συνεχίζουν στο Europa League οι “ερυθρόλευκοι”

Μία «γλυκιά» ήττα γνώρισε απόψε (9/12) ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μεν από την Πόρτο με 2-0, όμως την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 3-0 της Μαρσέιγ και οι Πειραιώτες πήραν την 3η θέση του ομίλου, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους «ταξίδι» στο Europa League (ήθελαν το ίδιο αποτέλεσμα με τους Γάλλους, καθώς υπερτερούν στην ισοβαθμία).

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά,τους Μπουχαλάκη, Εμβιλά στα «6αρο8άρια», τον Καμαρά πιο ψηλά στον άξονα, τους Μασούρα, Βρουσάι στα άκρα και φορ τον Ελ Αραμπί.

Η «ΚΑΤΑΡΑ» ΤΟΥ VAR
Ξεκίνησε το ματς, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά και με πρόθεση να μείνουν ψηλά, αλλά πολύ νωρίς εμφανίστηκε η «κατάρα» του VAR. Σε εκτέλεση κόρνερ του Οκτάβιο στο 6′, ο Φελίπε Αντερσον πήρε την κεφαλιά, η μπάλα αποκρούστηκε από το οριζόντιο δοκάρι του Σα, έσκασε και απομακρύνθηκε. Αρχικά ο παίκτης της Πόρτο υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ και ναι μεν δεν ήταν εκτεθειμένος αλλά και η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή. Υπήρξε έλεγχος VAR, όμως το ριπλέι ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε γκολ και όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα συνεχίζονταν άμεσα. Ομως εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως οι διαιτητές «έψαχναν» και την αρχή της φάσης και αν στο πρώτο δοκάρι ο Χολέμπας  βρήκε ή όχι την μπάλα με το χέρι. Υστερα από περίπου 4 λεπτά  που ο Φέλιξ Μπριχ και οι VARίστες «ξεψάχνισαν» τα πάντα, ο Γερμανός ρέφερι έδειξε την άσπρη βούλα από όπου ευστόχησε ο Οκτάβιο και η Πόρτο άνοιξε το σκορ.
Ηταν λοιπόν το 3ο πέναλτι κατά του Ολυμπιακού στο τελευταίο του «ημίχρονο» στο Champions League, σε διάστημα δηλαδή 45 και κάτι λεπτών!  Από το 54′ της αναμέτρησης του Βελοντρόμ μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο και μάλιστα σε φάσεις που δεν ήταν «ξεκάθαρες», αλλά έπρεπε να τις δουν 5 και 10 φορές  στο VAR.

Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ «ΑΓΓΙΞΕ» ΤΟ 1-1
Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η ψυχολογία των «ερυθρολεύκων» πρέπει να βρέθηκε τότε στο ναδίρ. Ασχετο αν ήταν ή όχι παραβάσεις, είναι ο τρόπος (μιλάμε για λεπτομέρειες) και αφορούσε ακίνδυνες περιπτώσεις. Ολα μαζί. Πλέον οι γηπεδούχοι καλούνταν να ανασυνταχθούν και στο 15′ έφτασαν μια ανάσα από την ισοφάριση. Ο Μπουχαλάκης έκανε εξαιρετική μεταβίβαση στον Μασούρα που βγήκε πανέξυπνα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, έκανε το πολύ όμορφο/δύσκολο κατέβασμα απέναντι στον Ντιόγκο, αλλά το πλασέ του ήταν άστοχο.

«ΚΑΘΑΡΟ» 4-2-3-1 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Από εκεί και πέρα μέχρι την ανάπαυλα ο αγώνας δεν είχε κάποια μεγάλη φάση, ούτε ιδιαίτερο ρυθμό. Ο Ολυμπιακός κρατούσε την μπάλα ένα κλικ περισσότερη ώρα στα πόδια του, είχε μεταφέρει το παιχνίδι στο μισό των «Δράκων» και μάλιστα από το 35′ έπαιζε με ένα «καθαρό» 4-2-3-1, καθώς ο Φορτούνης αντικατέστησε τότε τον Καμαρά και πέρασε πίσω από τον Ελ Αραμπί. Την ίδια στιγμή οι Πορτογάλοι «έψαχναν» την αντεπίθεση, 2-3 φορές βγήκαν με αξιώσεις στο τρανζίσιον (υπήρξαν και κάποια λάθη των γηπεδούχων που έδωσαν ορισμένες «εύκολες» κατοχές), χωρίς όμως να απειλήσουν ουσιαστικά. Παράλληλα παρατηρήθηκαν και ορισμένες διακοπές που «πάγωναν» τον ρυθμό, κυρίως από πλευράς φιλοξενουμένων, και υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.

ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ» ΜΠΗΚΑΝ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ
Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό ο Ολυμπιακός θέλησε να γίνει το «αφεντικό» του ματς. Μπήκε καλύτερα, ενώ και η Πόρτο δεν έδειξε διατεθειμένη να αλλάξει τη φιλοσοφία της, καθώς «περίμενε» τη «μισή» φάση για να βγει στην κόντρα. Οι Σεμέδο, Σισέ όμως έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα όποτε οι φιλοξενούμενοι θέλησαν να παίξουν κάθετα, ενώ την ίδια στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν και να παράγουν φάσεις. Στο 54′ μάλιστα «φλέρταραν» με το 1-1, όταν ο Φορτούνης με ωραία κίνηση βγήκε στον χώρο, «έκοψε» για τον Ελ Αραμπί όμως το πλασέ του πέρασε λίγο άουτ.
Ωστόσο οι γηπεδούχοι έβγαζαν ενέργεια, ανέβαιναν όλο και πιο ψηλά, με τους Ραντζέλοβιτς, Βρουσάι δημιουργούσαν «καταστάσεις» στα αντίπαλα καρέ και έδειχναν καλό πρόσωπο.

4-4-2 ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ  ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
Την ίδια στιγμή τα νέα από το Μάντσεστερ ήταν ευχάριστα, καθώς η Σίτι είχε ανοίξει το σκορ κόντρα στη Μαρσέιγ, αλλά ο Μαρτίνς ήθελε ο Ολυμπιακός να ορίζει εκείνος την τύχη του και να μην εξαρτάται μόνο από το άλλο ματς. Ετσι στο 73′ τα έπαιξε όλα για όλα. Με την είσοδο του Σουντανί οι γηπεδούχοι «γύρισαν» σε ένα 4-4-2 (εκείνος και ο Ελ Αραμπί στα φορ), ο Ραντζέλοβιτς ήταν στο δεξί «φτερό» και ο Χολέμπας πήρε όλη την αριστερή πλευρά, καθώς ο Φορτούνης συνέκλινε στον άξονα.

Η ΠΟΡΤΟ 2-0 ΣΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ 6 ΠΑΙΚΤΕΣ!
Αυτό όμως «μεταφράστηκε» σε επιπλέον κενούς χώρους και η Πόρτο είναι μία άκρως αθλητική και σωστά τακτικά στημένη ομάδα.Ναι μεν είχε αλλαγές στη σύνθεσή της, αλλά και οι «ρεζέρβες» μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Η φουλ επίθεση προσέγγιση των γηπεδούχων, δημιούργησε τον κενό χώρο που αναζητούσε. Στο 77′ βγήκε στην αντεπίθεση, ο Ντίας απέφυγε τον Ραφίνια μέσα στα καρέ του Σα και «έκοψε» την μπάλα που ύστερα από κόντρες «στρώθηκε» στον Ουρίμπε που με σουτ την έστειλε στα δίχτυα. Οι «δράκοι», για όσους προσέξουν τη φάση, ανέβασαν στα καρέ των γηπεδούχων 6 παίκτες. Ηταν ο Ντίας που «πάτησε» πρώτος  εκεί, είχε την επιλογή του Κορόνα τον οποίο και  «έψαξε» χωρίς επιτυχία στη μικρή περιοχή, ενώ στα όρια της μεγάλης ήταν ο μετέπειτα σκόρερ και ακόμη 3, ενώ «ανέβαινε» ακόμη ένας.

ΤΟΝ «ΓΛΥΚΑΝΑΝ» ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ETIHAD
Αλλά η «παγομάρα» από το δεύτερο τέρμα των «Δράκων» μετριάστηκε αμέσως μετά από τα μαντάτα του άλλου αγώνα, καθώς στο ίδιο χρονικό σημείο η Σίτι διπλασίασε τα τέρματά της κόντρα στη Μαρσέγ. Μπαίνοντας στο τελευταίο 10λεπτο έδειχνε πλέον βέβαιο πως οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν την 3η θέση, κάτι που τελικά συνέβη. Το μόνο «κακό» σε αυτό το διάστημα ήταν η αποβολή του Σεμέδο στο 78′, που δεν θα υπολογίζεται πια για το πρώτο ματς της φάσης των «32» του Europa League.
MVP: Ο Ντίας. Ετσι όπως εξελίχθηκε το ματς, επειδή δηλαδή ότι και να έληγε δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα (η Πόρτο στο Champions League και ο Ολυμπιακός στο Eurpopa) τα φώτα «στρέφονται» στο 23χρονο Κολομβιανό για την ωραία του ενέργεια στη φάση του 2-0.

Στο ύψος του: Πολλά χιλιόμετρα για τον Ολυμπιακό έκαναν οι Μπουχαλάκης, Εμβιλά, ενώ ο Φορτούνης έδωσε άλλον αέρα στο δημιουργικό του «κομμάτι».

Αδύναμος κρίκος: Ο Αντερσον.Ο Βραζιλιάνος δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να βγάλει την Πόρτο στην επίθεση. Σε 2-3 περιπτώσεις δεν έκανε σωστή τελική πάσα, σε φάσεις αντεπίθεσης των Πορτογάλων.

Το «στραγάλι»: Ο Φέλιξ Μπριχ ενημερώθηκε μέσω VAR να τσεκάρει τη φάση που καταλόγισε το πέναλτι υπέρ της Πόρτο. «Εχασε» κάποια φάουλ, κυρίως στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου. Στο 78′ απέβαλε τον Σεμέδο με 2η κίτρινη κάρτα.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός γνώρισε μία «γλυκιά» ήττα που του χάρισε την 3η θέση στον όμιλο, αλλά παραμένει ήττα. Απέναντι πάντως σε μία πολύ αθλητική ομάδα, με ταλέντο και φαντασία στο παιχνίδι της. Η Πόρτο είναι άλλωστε. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος και σωστός πως είχε πάρα πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της και για τους «ερυθρόλευκους» ήταν μία αναμέτρηση «τελικός», όπου και έχασαν. Αγώνας «καμπανάκι» για το μέλλον; Ισως. Κρατά πάντως πως ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίωρο του δεύτερου ημιχρόνου και ότι έδειξε αντίδραση μετά το γρήγορο γκολ των «Δράκων». Κυρίως το πρώτο, ότι η Πόρτο «κλείδωσε» τη νίκη της κόντρα στη ροή του αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σισέ, Σεμέδο, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά (35′ Φορτούνης), Μπουχαλάκης, Μασούρας (46′ Ραντζέλοβιτς), Βρουσάι (73′ Σουντανί), Αραμπί (81′ Μπα).
ΠΟΡΤΟ: Ντιόγκο Κόστα, Ντιόγκο Λέιτε, Ζαϊντού, Γκρούγιτς, Εμπεμπα, Μπαρό (63′ Ουρίμπε), Ζοάο Μάριο (71′ Κορόνα), Οτάβιο (79′ Σαρ), Φελίπε Άντερσον (63′ Ντίας), Νανού, Τόνι Μαρτίνες (80′ Εβανίλσον).

gazzetta.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης