Αθλητισμός

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό

«Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι» και στα ασύγκριτα ποιητικά πεδία «του ωραίου του μεγάλου και τ΄ αληθινού», του Ολυμπιακού Ύμνου του Παλαμά και του Σαμάρα… Εκεί που η υπέρλαμπρη και η αναλλοίωτη λάμψη του παγκόσμιου φαινομένου που λέγεται αθλητισμός, κινεί τον άνθρωπο με τις αξίες και τα ιδανικά του, πέρα από σύνορα, χρόνους και πολιτισμούς. Και πώς, όλη αυτή η ανάρπαστη μαγεία του κορυφαίου γεγονότος του πλανήτη, μεταβάλλει κοινωνίες και ανθρώπους, ενώνει και διαδρά, πάντα αγρυπνώντας εδώ και σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια!
Πώς σε έναν τόπο, πώς μέσα σε τοίχους, πώς κάτω από ένα ταβάνι να χωρέσουν όλα τα κινούμενα νήματα από το 776 π.Χ., που έμειναν γερά και πολύπλοκα και διασταυρούμενα και οδήγησαν αυτό το δημιούργημα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια παγκόσμια καθιέρωση που δεν έχει ξαναϋπάρξει ποτέ! Γιατί το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, αυτό το ευαίσθητο και μεγαλόπρεπο μνημείο, δεν αναδεικνύει μόνο τον πολιτισμό και την ολυμπιακή κληρονομιά του τόπου μας, δεν υπενθυμίζει απλά το ρόλο της Ελλάδας στο Ολυμπιακό κίνημα, ρόλο ειρήνης και εκεχειρίας, αλλά περικλείει και όλη την ιστορία των Αγώνων, στην ουσία τους, με παγκόσμιους σταθμούς και σταυροδρόμια.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους Αθλητές και τα Ολυμπιακά Αθλήματα ©Mariana Bisti

Και όταν ανυποψίαστος –γιατί πώς αλλιώς- μπαίνεις από το Εμπορικό Κέντρο Golden Hall ή και από την γέφυρα του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μουσείο και βγάζεις τα εισιτήρια και ξεκινάς σιγά-σιγά το ταξίδι, δεν ξέρεις: Δεν ξέρεις ότι μπαίνεις σε έναν δρόμο γεμάτο φως με τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα «χαλί» και λύνονται τα πόδια σου στις πρώτες αρχαίες φιγούρες και συγκινείσαι βαθιά. Γιατί το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας είναι βιωματικό και διηγείται. Διηγείται την πορεία των Ολυμπιακών αγώνων απ΄ την απαρχή τους, ως το σήμερα, με τη χώρα μας να αναδύεται περήφανα στο χάρτη τρεις φορές, ως δημιουργός, σύγχρονη πρωτοδιοργανώτρια, το 1896 και ξανά διοργανώτρια, το 2004.
Και αν ο Έλληνας και η Ελληνίδα περπατήσουν σ΄αυτήν τη μουσειακή διαδρομή με το εθνικό μας ασυνείδητο να συνδέεται με την αύρα του Μουσείου, όλοι οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορεί παρά να «υποκλιθούν» μπροστά στην ιστορία. Ιστορία που διανθίζεται μέσα από διαδραστικά εκθέματα, και τεκμήρια. Λίγο βίντεο, λίγο πολυμεσικές εφαρμογές, λίγο τεχνολογικά ευρήματα, ένα ευφάνταστο σχολείο μόρφωσης και εκπαίδευσης. Δεν είναι απλά, προθήκες και βιτρίνες με ταμπέλες, είναι διάδραση, είναι προσομοίωση στίβων και σταδίων και άλλα και άλλα πολλά.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η αίθουσα που παρουσιάζει την Ιστοριογραμμή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ©Mariana Bisti

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο ιδανικός αθλητής ξεπερνούσε τον εαυτό του, έκανε τη μεγάλη υπέρβαση, γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα… αυτό είναι και η έμπνευση και ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού Μουσείου- η υπέρβαση.
Έμπνευση είναι και η αποτύπωση των γεγονότων. Στην Αίθουσα της «Ιστοριογραμμής» το μάτι ξεφεύγει απ΄το πανοραμικό του επιβλητικού χώρου και εστιάζει σε ορόσημα, σε κομβικά γεγονότα και περιστατικά της εξέλιξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Μποϋκοτάζ, πολιτικές εντάσεις, γυναικεία συμμετοχή, χειμερινοί ολυμπιακοί- τι να πρωτοθυμηθείς!
Το βλέμμα αιχμαλωτίζεται απ΄ το λευκό, το φως των χώρων και δεν χορταίνει να βλέπει: «Α, οι ολυμπιακές, δάδες… το γραφείο του Δημήτριου Βικέλα… τα εισιτήρια των αγώνων… τα αυθεντικά μετάλλια… τα κιτρινισμένα δημοσιεύματα… α και οι Καρυάτιδες και οι Κένταυροι της τελετής έναρξης του 2004». Γιατί -σχετικά με τα τελευταία-το Μουσείο, ο κτιριακός οικοδεσπότης του ολυμπισμού, ως ένας σύγχρονος ομφαλός της γης, έχει τη μοναδική χαρά να αναδεικνύει και την κομβική διοργάνωση της Αθήνας, αφήνοντας παρακαταθήκη στις νέες γενιές, νοήματα, αρχές και μηνύματα αξεπέραστα. Η σπάνια συλλογή που έγραψε ιστορία, μαγεύοντας εκατομμύρια τηλεθεατές, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες, πανοπλίες, και βυζαντινά κοστούμια- πρωταγωνιστές της Τελετής- δίπλα στον επισκέπτη, να τον καθηλώνουν αναδύοντας μια ανεπανάληπτη ενέργεια.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η αίθουσα που αναπαριστά το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. ©Mariana Bisti

Και οι «δικοί μας», οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες είναι σα να αναπνέουν μέσ’ στο Μουσείο, σα να περπατούν μαζί μας, με τα παπούτσια τους, τα μαγιώ τους, τα πανιά τους, τα σκουφάκια τους, τα κουπιά τους, εκτιθέμενα, προσφορές τιμής και υπερηφάνειας. Ο ολυμπιονίκης της πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το 1968 κατέκτησε το χάλκινο και σε αυτούς του Μονάχου του 1972, το ασημένιο μετάλλιο λέει συγκινημένος: «Το να δώσω τα παπούτσια που φορούσα στους Αγώνες και τα μετάλλιά μου ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω γι’ αυτό το εμβληματικό μουσείο. Όλη η ιστορία των ολυμπιακών αγώνων είναι συγκεντρωμένη εδώ, είναι ένα ταξίδι απ΄τα αρχαία χρόνια ως τις ημέρες μας που με γέμισε χαρά, υπερηφάνεια και συγκίνηση. Είχα την τιμή να είμαι από τους πρώτους επισκέπτες και μαγεύτηκα βιώνοντας ξανά αυτό που υπηρέτησα με τόση αγάπη και αφοσίωση: Την ιδέα των ολυμπιακών αγώνων».

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων βρήκε το ολυμπιακό λίκνο της, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας που ανοίγει τις πύλες του γνέφοντας στους εκατομμύρια τουρίστες. Επισκέπτες που έρχονται στη χώρας μας, να βιώσουν το πραγματικό όνειρο και να γίνουν κοινωνοί ιδεών αξιών και ιδανικών. Και όποιος και αν μπει, όλα τα φύλα, νέοι ηλικιωμένοι, γνώστες και μη δεν μπορεί να μη νιώσουν ένα σκίρτημα, καθώς το Μουσείο αυτό είναι… συναίσθημα! Και ήρθε για να μείνει, αθάνατο, όπως το «Αρχαίο πνεύμα» στους Παλαμικούς στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου: «Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός. Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.»

Χώρος αφιερωμένους στους μύθους που γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες ©Mariana Bisti

                    Το ΟΜΑ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ)
Για την δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας ήταν απαραίτητη η μελέτη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η συνεργασία με φορείς όπως η Ελληνική όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η μουσειολογική μελέτη αλλά και η δημιουργία της συλλογής του δε θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν δίχως τη συμβολή και τη στήριξη και των δυο αυτών φορέων. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων.

Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς. Όλη η αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αντάξια στην ανάδειξη της κουλτούρας και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 στην Αθήνα προετοιμάζονται ©Mariana Bisti

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα  athensolympicmuseum.org και μέσω των επίσημων σελίδων στα κοινωνικά μέσα:

Facebook: Athens Olympic Museum / Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Instagram: @AthensOlympicMuseum

#AthensOlympicMuseum #GoldenHall

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης