Αθλητισμός

Σ.Π.ΟΡ.Τ. – ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ

Από τη μια το Γαρδίκι, από την άλλη το Ματσούκι. Το πρώτο στον νομό Τρικάλων, το δεύτερο στον νομό Ιωαννίνων. Ανάμεσά τους η Κακαρδίτσα. Η ψηλότερη κορφή της νότιας Πίνδου, αυτή που θωρεί όλη την Ελλάδα.

Από τα δυο χωριά ξεκινούν τα βασικά μονοπάτια για την κορυφή, διάρκειας 5 περίπου ωρών το καθένα. Έχοντας βαδίσει και στα δύο, προτιμήσαμε μια λιγότερο συνηθισμένη αλλά πολύ εντυπωσιακότερη διαδρομή. Μετά το πέρασμα του Μπάρου κατηφορίζουμε για το Ματσούκι και στον πρώτο χωματόδρομο στρίβουμε αριστερά. Κινούμαστε ψηλά και παράλληλα με τις κορυφές του συγκροτήματος, έτσι όπως παρατάσσονται από βορρά προς νότο. Τσούμα Πλαστάρι, Καταραχιάς και οι υπόλοιπες ανώνυμες, πάνω από τις ορεινές βοσκές. Όλες στη σειρά, στεφανώνουν χαώδεις γκρεμούς. Στα πόδια τους καταλήγουν ατέλειωτοι χαλιάδες. Η έντονη διάβρωση του γυμνού ασβεστόλιθου φτιάχνει ένα από τα πιο άγρια ορεινά τοπία. Μεγαλειώδες.

Το ίδιο σκηνικό παντού τριγύρω. Λάκμος και Τζουμέρκα. Γυμνά και απρόσιτα. Στη χαράδρα του Χρούσια, πέτρινοι μέσα στις πέτρες οι Καλαρρύτες, δύσκολα ξεχωρίζουν.

Στεκόμαστε στον περίβολο του Προφήτη Ηλία. Δεκάδες μέτρα χαμηλότερα, κόκκινες οι στέγες του Ματσουκίου. Κανένα όχημα, καμιά κίνηση στο έρημο χωριό.

Ανηφορίζουμε απότομα στην πλαγιά πάνω στο παχύ χορτάρι που διατηρείται ακόμα πράσινο, τριακόσια μέτρα ως την κορυφογραμμή. Εδώ συναντάμε τον άνεμο. Δυνατός και  κρύος δυσκολεύει τα βήματά μας.

Βαδίζουμε συνέχεια νότια πάνω στη ράχη μέχρι την επιβλητική εμφάνιση της κορυφής μας. Ένα πέτρινο κάστρο, απόρθητο με την πρώτη ματιά. Καθισμένοι αναπαυτικά στο χόρτο μετράμε τις δυνάμεις μας. Ένα σμήνος από 6-7 όρνεα φτερουγίζει παράλληλα με την κορυφογραμμή. Από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς που έχουμε παρατηρήσει.

Μπροστά μας δυο επιλογές. Κινούμαστε ψηλότερα και βαδίζουμε στην απόκρημνη κορυφογραμμή υπό τον δυνατό αέρα, ή κατεβαίνουμε στη βάση της κορυφής και ανηφορίζουμε κατακόρυφα προς αυτήν. Επιλέγουμε τη δεύτερη λύση που μας καθυστέρησε λόγω της ολισθηρότητας για να φτάσουμε στα 2.429 μέτρα του τριγωνομετρικού μετά από 3.30’ συνολικής πορείας.

Εδώ, όσο και να καθίσουμε είναι λίγο. Η θέα στα Γιάννενα και τα νερά της Παμβώτιδας, στην Τύμφη και στον Σμόλικα, στον Λάκμο και στα γειτονικά Τζουμέρκα αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο της ανάβασης. Είναι ακόμα καλοκαίρι, ας μη βιαστούμε να επιστρέψουμε.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 20/9 προγραμματίζουμε ανάβαση στη Μοράβα ξεκινώντας από την Καστανιά. Παράλληλα, θα κάνουμε μια πρώτη σήμανση του μονοπατιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης