Χωρίς κατηγορία

“Στρατηγική ήττα του Τράμπ…”

– Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή βαρβαρότητας ελέω «γερακιών» της Δύσης με αιματηρές μάχες και πολέμους ανά την υφήλιο

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι όλες οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για να χαράξει μια ανεξάρτητη και αμερικανοκεντρική πολιτική, έληξαν με την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή στρατιωτική βάση. Δεν πέρασαν παρά τρεις μήνες από την ορκωμοσία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και δέχθηκε την πρώτη καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια ήττα, από το εγχώριο στρατιωτικό κατεστημένο. Και αυτό, προκαλεί ήδη αρκετές ανησυχίες στην αμερικανική εσωτερική πολιτική. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τούλσι Γκαμπαρτίνι, μίλησε για «κοντόφθαλμο απόφαση». Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός, στην Huffington Post. Γεγονός είναι ότι υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη μη ανάμειξή τους στις υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών, έμειναν απλώς υποσχέσεις. Η στρατηγική ήττα Τραμπ, δεν είναι πάντως των τελευταίων 24ωρων. Η πορεία της ξεκινάει λίγες ημέρες πριν, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε στο Πεντάγωνο το «πράσινο φως» για να διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως τα γεράκια θέλουν, χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν ως είθισται την άδεια από το Λευκό Οίκο. Το πρωτόκολλο, προβλέπει όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, όπως η εξάλειψη, η πάταξη ακραίας τρομοκρατίας, το Πεντάγωνο πριν ξεκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οφείλει να ζητήσει την άδεια του προέδρου των ΗΠΑ.
Και βεβαίως, την απόφαση αυτή Τραμπ, όπως σημειώνουν και τα αμερικανικά πρακτορεία, δέχθηκε με ενθουσιασμό το Πεντάγωνο, καθώς αποκτά πλέον μεγάλη αυτονομία στις κινήσεις του. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Εκφράζονται φόβοι, από αρκετούς ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές, για δημιουργία χαοτικών καταστάσεων και μεγάλων βαρβαροτήτων.
Θέλουν την ρεβάνς
Αρχίζει μια πολύ ανησυχητική για τον πλανήτη περίοδος, κατά την οποία, οι συρράξεις θα είναι σε ημερήσια διάταξη και ίσως ανεξέλεγκτες, λόγω της αυτονομίας των στρατοκρατών πέραν του Ατλαντικού. Μιας αυτονομίας, που ούτε επί των Δημοκρατικών δεν είχαν. Βεβαίως, οι Δημοκρατικοί, είχαν την πρωτοκαθεδρία, τον πρώτο λόγο και οι στρατιωτικοί ακολουθούσαν. Το έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία είκοσι χρόνια με τους ατέλειωτους πολέμους και τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών, ανά την υφήλιο. Είναι προφανές ότι η επίθεση στην συριακή βάση, δεν αποτελεί απλώς μια απειλή made in USA αλλά κάτι πιο σοβαρό. Είναι η προσπάθεια των «γερακιών» της Δύσης να πάρουν την ρεβάνς από τον Πούτιν, ειδικά στο ζήτημα της Συρίας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έχει επικρατήσει κατά κράτος τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, έναντι της Δύσης. Όμως τι θα συμβεί, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υποδομές της Συρίας; Αν αφήσουν χιλιάδες αμάχους στο έλεος των τρομοκρατών, καθώς ακριβώς εκεί κοντά στρατοπεδεύουν οι τρομοκράτες του «ισλαμικού κράτους»; Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν οι αμερικανοί βομβαρδίσουν κατά λάθος μια ρωσική στρατιωτική βάση; Αν τελικά ρίξουν τον Άσαντ, ποια δύναμη θα αντιταχθεί στο «ισλαμικό κράτος»; Όλα αυτά είναι καίρια και υπαρκτά ερωτήματα και οι προφανείς απαντήσεις των οποίων, προκαλούν ανατριχίλα και μόνο στη σκέψη των.
Την κοντόφθαλμη πολιτική των «γερακιών» του Πενταγώνου όμως, όπως την χαρακτήρισε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, τη χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε περισσότερη δράση από τους αμερικανούς: «…Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό. Ελπίζω ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είναι μόνο η αρχή. Τώρα θα προστατεύονται συνέχεια οι άμαχοι της Συρίας..», δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στην πόλη Χατάι. Και πρόσθεσε και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό: «Ήρθε ο καιρός στη Συρία για τη δημιουργία no-fly zone πάνω από μια περιοχή των 4-5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, για την οποία από καιρό επέμενε η Άγκυρα». Να σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνο της Άγκυρας αυτή η πρόταση. Ήταν και της Χίλαρι Κλίντον.
Το νέο «γεράκι»
Αυτός που ηγείται πλέον όλων των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και πράττει σχεδόν κατά το δοκούν, διότι έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, είναι ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, είναι στρατηγός εν αποστρατεία που πολέμησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, γνωρίζει καλά την περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οποία επισκεπτόταν όταν ήταν επικεφαλής στη Centcom, τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. «Μπορεί να ηγηθεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης, διότι έχει τον τρόπο και σκέφτεται πάντα το καλύτερο» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κρις Σέργουντ. Ποιο ήταν το πρόσχημα του Πενταγώνου στην περίπτωση της Συρίας; Προφανώς το άλλοθι των χημικών όπλων αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επικαλέστηκαν λοιπόν, τον μεγάλο αριθμό των νεκρών αμάχων. Παράλληλα, ένα άλλο αιτιολογικό που χρησιμοποίησε το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι οι περίπου 1000 αμερικανοί πεζοναύτες που μεταφέρθηκαν στην βόρεια Συρία, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο στο έργο του ελέγχου που επιτελούν, υποτίθεται από το «ισλαμικό κράτος». Γι’ αυτό άλλωστε και τα δυτικά ελεγχόμενα Μέσα ενημέρωσης, είχαν τα τελευταία 24ωρα εκτενή ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα το εν λόγω ζήτημα. Για να δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα στη διεθνή Κοινή Γνώμη, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα «χειρουργικά» χτυπήματα. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια μεθοδολογία και πρακτική που υιοθετήθηκε στην περίπτωση του Ιράκ, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αλλού. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως; Πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι, ο αυξανόμενος αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται οφείλεται στις ολοένα και πιο συχνές βομβιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ρωσικές αντιδράσεις
Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας, μετά τη δολοφονική επίθεση των αμερικανικών πυραύλων «τόμαχοκ». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανεστάλη η συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ, που προέβλεπε τη συνεργασία για την πρόληψη ατυχημάτων στις αερομεταφορές πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο και αυτό μπορεί να οδηγήσει μαθηματικά και στη μεταξύ των σύγκρουση! Σχολιάστηκε άλλωστε και από υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι τώρα, είναι πιθανόν να καταρρίψουμε αμερικανικό αεροσκάφος. Εννοώντας ότι έχει τεθεί σε λειτουργία πλέον το αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας S-400 που βρίσκονται στις ρωσικές βάσεις στην Συρία. νεδεικτική η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την ενέργεια των ΗΟΑ ως «απερίσκεπτη πρωτοβουλία που επιδεινώνει τα υφιστάμενα προβλήματα στον κόσμο και δημιουργεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια»!
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την αμερικανική επίθεση στην συριακή στρατιωτική βάση, ως πράξη επιθετικότητας, ενώ δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Πεσκόφ, του επικεφαλής του γραφείου Πούτιν: «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι στρατιωτικές – αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας στη Συρία είναι νόμιμες από την άποψη του διεθνούς Δικαίου, καθώς προσκλήθηκαν από τη νόμιμη συριακή ηγεσία».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης