Διεθνή Ροή

Αίτημα Οξφόρδης – AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη

Αίτηση για την υπό όρους έγκριση χρήσης του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZenaca στην Ευρώπη υποβλήθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τρίτη.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA.

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά τη συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι ανέμενε από την AstraZeneca να υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ σημείωσε ότι θα μπορούσε πιθανώς να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έως το τέλος αυτού του μήνα.

Φον ντερ Λάιεν: Καλά νέα

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε καλά νέα το αίτημα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για έγκριση του εμβολίου τους στην Ευρώπη.

Όπως πρόσθεσε σε ανάρτησή της στο Twitter, ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Μόλις το εμβόλιο λάβει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, θα εργαστούμε ταχύτατα για να εγκρίνουμε τη χρήση του στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Κυριακίδου: Ευπρόσδεκτο βήμα

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αίτηση της AstraZeneca.

Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο #COVID19 από την AstraZeneca προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Θα ακολουθήσει ταχεία αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας».

Moderna: Τουλάχιστον για ένα έτος η προστασία του εμβολίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, η ανοσία έναντι της Covid-19 που παρέχει το εμβόλιό της, διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος.

Σημειώνεται πως Moderna ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε η διανομή και παράδοση των πρώτων εμβολίων Covid-19 της εταιρείας στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης