Διεθνή

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Κατάρ!!!

«Σεισμό» στη Μέση Ανατολή προκαλεί από χθες, Δευτέρα, η κατηγορία του κράτους-τρομοκράτη που απηύθυναν κατά του Κατάρ έξι αραβικές χώρες διακόπτωντας τις διπλωματικές τους σχέσεις και κλείνοντας τα σύνορά τους.

Η νέα κατάσταση που καλούνται να βιώσουν οι Καταριανοί έχει προκαλέσει ήδη πανικό με πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων προέρχεται από εισαγωγές.

Οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη.

Και οι έξι κατηγορούν την ηγεσία του αραβικού κρατιδίου ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Μία υπόθεση που αφορά και το Ιράν, με το οποίο δείχνει να συμβαδίζει και να ακολουθείται μία κοινή γραμμή. Το Κατάρ είναι πράγματι άσυλο τρομοκρατών; Χρηματοδοτεί τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως και το Ιράν; Οι κατηγορίες προέκυψαν ξαφνικά ή αιωρούνται εδώ και χρόνια; Τι συνέβη και ξαφνικά έξι χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα; Ποιος ο ρόλος της πρόσφατης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία; Ο απώτερος στόχος είναι το Ιράν;

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το «φυτίλι άναψε» μετά το ταξίδι του Τραμπ στο Ριάντ. Οι αραβικές χώρες και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, έχουν συνάψει κολοσσιαίες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και αποτελούν παραδοσιακό σύμμαχό τους. Οι αναλυτές, επίσης, θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος είναι το Ιράν και συνδέουν τα τελευταία γεγονότα και με τη Συρία. Τόσο το Κατάρ, όσο και η Συρία, αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Τεχεράνης, την ίδια στιγμή που στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πριμοδοτούνται από το Ιρά, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν την εξουσία.

Οι περισσότεροι, δε, ανακαλούν στη μνήμη τους τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να κρατούν μια μεταλλική σφαίρα ως δείγμα της «συμμαχίας» τους για έναν πιο ασφαλή κόσμο.

protothema.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης