Διεθνή

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Σκληρή μάχη για τις κρίσιμες πολιτείες

Με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υπερισχύσει στη λαϊκή ψήφο, στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνονται στις διεκδικήσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τους συσχετισμούς στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, από το οποίο θα αναδειχθεί ο 46ος πρόεδρος.

Χθες το βράδυ, ο Τραμπ επρόκειτο να μιλήσει στην Πενσιλβάνια, ένα από τα σημαντικότερα πεδία μάχης που είχε κερδίσει οριακά στην αναμέτρηση του 2016 απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Αυτή τη φορά, ο Μπάιντεν προηγείται δημοσκοπικά, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ εμφανίζεται να ροκανίζει τη διαφορά, διατηρώντας ελπίδες επικράτησης. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλες, κρίσιμες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Τα περιθώρια αναστροφής της δυναμικής της φετινής αναμέτρησης από τον Τραμπ μειώνονται, καθώς μέχρι χθες είχαν ήδη ψηφίσει περίπου 32 εκατομμύρια Αμερικανοί με το σύστημα της πρώιμης ψήφου. Πρόκειται για αριθμό που υπερβαίνει το ένα πέμπτο όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

Σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς της Πενσιλβάνια συνιστά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει να γίνουν δεκτές επιστολικές ψήφοι, έστω κι αν φτάσουν στις εκλογικές αρχές μέχρι και τρεις ημέρες μετά την 3η Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση, αλλά στη σχετική ψηφοφορία η πρότασή τους δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των πέντε ψήφων (υπήρξε ισοψηφία 4-4). Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο διορισμός της προτεινόμενης από τον Τραμπ δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η τελική ψηφοφορία για τον διορισμό της Μπάρετ στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του Τραμπ να αλλάξει την προεκλογική εικόνα αντιπροσωπεύει το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Κρίστεν Γουέλκερ, από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η αρμόδια, διακομματική επιτροπή αποφάσισε να κλείνει το μικρόφωνο καθενός εκ των δύο υποψηφίων στα δίλεπτα κατά τα οποία ο αντίπαλός του θα αναπτύσσει τις θέσεις του για κάθε θεματική ενότητα. Η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να αποτραπεί το χάος των αλλεπάλληλων διακοπών που σημάδεψε με αρνητικό τρόπο το πρώτο ντιμπέιτ του προηγούμενου μήνα.

Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδοκίμασε αυτή τη ρύθμιση, ενώ χαρακτήρισε «τελείως προκατειλημμένη» τη Γουέλκερ, αν και το επιτελείο του διευκρίνισε ότι θα προσέλθει, παρά τις επιφυλάξεις του, στην αυριανή μονομαχία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες δείγματα εμφανούς εκνευρισμού, όπως με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του έγκυρου επιδημιολόγου δρος Αντονι Φάουτσι, τον οποίο χαρακτήρισε «καταστροφή». Ο Τζο Μπάιντεν καυτηρίασε τη στάση του, κατηγορώντας τον ότι «υψώνει λευκή σημαία» απέναντι στην πανδημία και προσπαθεί να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια με επιθέσεις εναντίον επιστημόνων.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης