Διεθνή

Αξιωματούχος EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία, ανέφερε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, τόνισε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» πως κατά τη γνώμη του «μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως η συσχέτιση αυτή θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και επίσημα.

Το ερώτημα σχετικά με το εάν τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ εκείνων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζονται συχνότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου, ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και θα πρέπει να συνεχιστεί η χρήση του. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου είναι δυνατή και αναμένεται να προχωρήσει σε ενημερωμένη αξιολόγηση αυτήν την εβδομάδα.

«Περισσότερες περιπτώσεις θρομβώσεων σε νέους από ό,τι θα περίμενε κανείς»
«Προσπαθούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, για να προσδιορίσουμε λεπτομερώς αυτό το σύνδρομο λόγω του εμβολίου», δήλωσε ο κ. Καβαλέρι και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στους εμβολιασμένους, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης… μεταξύ των νέων ανθρώπων από ό,τι θα περίμενε κανείς».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την προσεχή Πέμπτη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς).

Καθησυχαστική η Μ. Θεοδωρίδου
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι ένα από τα περιστατικά πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα.

Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ίδια πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα, «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Κάλεσε όλους να περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα και αναφέρθηκε στο σύνδρομο αυτό, εξηγώντας πως φαίνεται – χωρίς αυτό να είναι ακόμα βέβαιο – ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως είπε.

Η ίδια ανέφερε πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ. Βρετανία. Στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, η Ολλανδία διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας κατά της Covid για άτομα κάτω των 60 ετών, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί μια δόση.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης