Διεθνή

Ασάνζ: Φόβοι για κίνδυνο της ζωής του αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εκδιώχθηκε βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού και συνελήφθη, είναι αντιμέτωπος με έκδοση στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική αστυνομία, σε νεότερη ενημέρωσή της για την υπόθεση, αναφέρει πως ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη εκ μέρους των αμερικάνικων Αρχών αναφορικά με ένταλμα έκδοσης του στις ΗΠΑ το οποίο εκκρεμεί (κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών). Όπως σημειώνεται θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι: «Ο Ασάνζ για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν αν τελικά αποδειχθεί ένοχος θα καταδικαστεί (ανώτατη ποινή) σε πέντε έτη φυλακή».

Ο ιδρυτής των Wikileaks καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012, έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει για την κατηγορία αυτή είναι φυλάκιση 12 μηνών.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, λόγω της άρσης της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε το δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες,δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.

Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κάρλος Ποβέδα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.

«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε από την πλευρά του Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, ανέφερε από την άλλη στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ σχετικά με κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες», πρόσθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε μάλιστα, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη.

ΗΠΑ: Ο Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία
Με τη σειρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

ΟΗΕ: Κίνδυνος για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του
Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει, (γεγονός που αποτελεί) ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

«Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.

Το χρονικό
Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως αποσύρει την προστασία στον Ασάνζ έπειτα από αρκετά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

«Ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων», έγραψε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο στο Twitter.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης