Διεθνή Ροή

«Βουτιά» 70% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις

Κατά 70% μειώθηκαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί: -81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, -79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα την Μαδρίτη.

Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του UNWTO.

Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.

Το 20% των ερωτηθέντων ειδικών του τομέα θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει «παρά το 2022».

Για τον UNWTO, για την βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού ευθύνεται η βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, η έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων. Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης