Διεθνή

Δημοψήφισμα βίας και διχασμού στην Καταλωνία

Βαριά «τραυματισμένη» εξέρχεται η Ισπανία από τη δοκιμασία του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, το οποίο σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για την αστυνομική βία εντός και εκτός των εκλογικών κέντρων.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν από νωρίς το πρωί, σημαδεύτηκαν από «πινγκ – πονγκ» ευθυνών μεταξύ τοπικών αρχών και ισπανικής κυβέρνησης, με τη Μαδρίτη να κατηγορεί την κυβέρνηση της Καταλωνίας, και αξιωματούχους της περιφέρειας να στηλιτεύουν τη χρήση βίας από τις αρχές, καλώντας τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ραχόι, με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής, τόνισε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», κάνοντας λόγο για μια διαδικασία «η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει μόνο διχασμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις».

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, πάντως δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 761 πολιτών, ενώ στη μοναδική επίσημη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών μέχρι στιγμής, ο Γκι Φερχόφσταντ υπογράμμισε πως παρότι δεν θέλει να αναμειχθεί σε εσωτερικά ζητήματα της Ισπανίας, καταδικάζει απόλυτα όσα έγιναν σήμερα στην Καταλωνία.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, εκτός των εκατοντάδων πολιτών, έχουν τραυματιστεί και 12 αστυνομικοί, ενώ οι αρχές έβαλαν «λουκέτο» σε πάνω από 300 εκλογικά κέντρα.

Η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλωνίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. Εκπρόσωπός της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος δεν ήταν οι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν αλλά η κατάσχεση του εκλογικού υλικού.

«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. «Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε ο Μίγιο, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλωνίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη».

Με αργούς ρυθμούς η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία, πάντως, διεξάγεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που τίθεται συνεχώς εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Την ίδια στιγμή, και στο εσωτερικό της Καταλωνίας η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Διότι απέναντι σε ισχυρές παρουσίες, όπως του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Πικέ ο οποίος συμμετείχε στο δημοψήφισμα, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βαρκελώνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Βολές κατά Ραχόι

O πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «ενός κράτους βίας» χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλωνίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. «Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: «Αυτή είναι η νίκη σας;»

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ δήλωσε νωρίτερα το πρωί ότι το 73% των εκλογικών τμημάτων κατάφεραν να ανοίξουν. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για υπομονή καθώς, όπως είπε, το δίκτυο υπολογιστών δέχεται διαρκώς «επιθέσεις».

kathimerini.gr

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης