Διεθνή

Δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για «ανταρσία»

Δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία με συνέπειες που δεν μπορούν να προσδιοριστούν άμεσα: Σε επιφυλακή τέθηκαν τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας, τανκς και στρατιώτες έχουν βγει στους δρόμους της Μόσχας και του Ροστόφ, καθώς o αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κάλεσε σε ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κάλεσε τις δυνάμεις της Wagner να αγνοήσουν τις εντολές του και να τον συλλάβουν.

 

 

Οι όροι του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι εάν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου δεν μεταβούν εκεί όπου βρίσκεται, οι δυνάμεις της Βάγκνερ θα μεταφερθούν στη Μόσχα, έχοντας ήδη αποκλείσει το Ροστόφ.

Πριγκόζιν: Η Βάγκνερ έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ροστόφ

Ο Πριγκόζιν, σε νέο βίντεο του, υποστηρίζει ότι μονάδες της Βάγκνερ θα αποκλείσουν το Ροστόφ και θα κινηθούν προς τη Μόσχα εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού και ο στρατηγός Γκερασίμοφ μεταφερθούν εκεί όπου βρίσκεται.

Στο ίδιο βίντεο σημείωσε ότι βρίσκεται στα αρχηγεία του στρατού στο Ροστόφ και πως όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης τελούν υπό τον έλεγχο της Βάγκνερ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η στάση του δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Είναι σοβαρό για τον Πούτιν»

Η δεδηλωμένη κίνηση του Πριγκόζιν κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι «σχεδόν σίγουρα μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε στο BBC ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπιλ Τέιλορ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι σοβαρό για τον Πούτιν. Οι Ρώσοι το παίρνουν πολύ σοβαρά, και ακούγεται ότι θα έπρεπε».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Πριγκόζιν είναι απίθανο να τα καταφέρει. «Το Υπουργείο Άμυνας έχει τον εξοπλισμό, έχει τα αεροσκάφη, έχει τα τανκς για να καταστρέψει τις δυνάμεις του Πριγκόζιν».

Πριγκόζιν: Αξιωματούχοι ενώνονται μαζί μας

Ο Πριγκόζιν είπε ότι 60-70 αξιωματούχοι ασφαλείας ενώθηκαν μαζί του. Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκρούσεις μεταξύ Βάγκνερ και στρατιωτικών λαμβάνουν χώρα όπου «η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές».

Εν τω μεταξύ, ελήφθη απόφαση να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο στο Ροστόφ-ον-Ντον.

Πώς θα επηρεαστεί η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βάγκνερ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς διασπά τον ρωσικό στρατό εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Τζέσικα Τζενάουερ, ειδικός σε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, διατύπωσε την εξής άποψη: Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι δεν είναι καλά νέα για τον Πούτιν και δεν είναι καλά νέα για τη Ρωσία. Ακόμα κι αν αυτό δημιουργήσει εκτεταμένη αστάθεια, θα το έβλεπα ως μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας, ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην πολιτική στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν πέτυχε όπως περίμενε ο Πούτιν.

 

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης