Διεθνή

Εκλογές στη Βρετανία: Εκτιμήσεις για μικρή πλειοψηφία Τζόνσον

Για βέβαιη αλλά μικρή –σε σχέση τουλάχιστον με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα- νίκη του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της Πέμπτης κάνει λόγο δημοσκόπηση του YouGov, την ώρα που τα fake news μοιάζουν να είναι ο κρυφός αλλά ισχυρός πρωταγωνιστής της εκλογικής αναμέτρησης.

Η έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov «δείχνει» νίκη μεν των Συντηρητικών αλλά με… διακριτική πλειοψηφία και 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Times χθες Τρίτη, το Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα.

Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Υποχώρησε η λίρα
Ως αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου καθώς οι αγορές φαίνεται πως ανησυχούν για την πιθανότητα ενός «μοιρασμένου» κοινοβουλίου.

Η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται κάτω από τη βαριά σκιά του Brexit, με την τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι η 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα βιβλία της Ιστορίας πιθανότατα θα θυμούνται την εκλογική αυτή αναμέτρηση ως «εκλογές Brexit». Ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε τα ινία της χώρας μετά την αποτυχία της προκατόχου του, Τερέσα Μέι, να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Εξαιτίας αυτού άλλωστε , οι Συντηρητικοί έχουν ονομάσει την προεκλογική καμπάνια τους «Get Brexit Done» (σ.σ. Φέρνουμε το Brexit εις πέρας).

cnn.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης