Διεθνή

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα.
Ο Μητροπολίτης έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ ταλαιπωρούταν τις τελευταίες ημέρες από βαριά πνευμονία. Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός είχε κολλήσει πρόσφατα κορωνοϊό τον οποίο είχε ξεπεράσει όμως είχε δημιουργηθεί βλάβη στους πνεύμονες. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ο Μητροπολίτης λίγο μετά που έλαβε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας άφησε την τελευταία του πνοή ενώ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την Εξόδιο Ακολουθία του.

Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαυροβουνίου αναλαμβάνει ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος είναι και πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς γεννήθηκε στην Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1962 ενώ το 1965 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Ρώμη. Έγραψε δεκάδες επιστημονικές εργασίες ενώ απέσπασε πολλά κρατικά και εκκλησιαστικά βραβεία. Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες μεταξύ αυτών τα ελληνικά και τα ρωσικά. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1968. Στις 15 Ιουνίου 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Κατά τη διάρκεια των 30 ετών Διακονίας του στη Μητρόπολη αναστήλωσε ή έχτισε πάνω από 600 εκκλησιαστικά κτήρια ενώ δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ηγέτης του κινήματος κατά του αντισυνταγματικού νόμου του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες κόσμου να διαμαρτυρηθεί.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών υπηρεσίας, ανέκαμψε και έχτισε 652 εκκλησιαστικά κτίρια, δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό «Svetigora». Από τα τέλη του 2007 έως τον Νοέμβριο του 2009 ήταν ο μόνιμος χώρος του θρόνου του Σέρβου πατριάρχη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού και στις αποφάσεις που είχε πάρει με τη μεγάλη δοκιμασία των κλειστών εκκλησιών και την περιπέτεια που είχε περάσει με την αστυνομία όταν είχε συλληφθεί για την τέλεσε Θείας Λειτουργίας με πιστούς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνιζε ότι «Θα πάω φυλακή αλλά εκκλησίες δε θα κλείσω».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης