Διεθνή

Ελβετικά ΜΜΕ: “Ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB”

ΓΕΝΕΥΗ. Οι φήμες ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB στη δεκαετία του ’70 κυκλοφορούσαν επί μακρόν στη Γενεύη. Τώρα όμως αρχεία των Ομοσπονδιακών Ελβετικών Αρχών επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sonntags Zeitung, εντοπίστηκε στη Βέρνη φάκελος για τον «Monsignor Kirill», που επαληθεύει την πληροφορία πως ο νυν Πατριάρχης της Ρωσίας ήταν πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών. Στο διάστημα 1969-1989 υπάρχουν 37 αναφορές στη δράση του Κυρίλλου, που επισημαίνεται πως βρίσκεται στη λίστα των σοβιετικών αξιωματούχων, εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί «μέτρα», χωρίς να εξηγείται σε τι συνίστανται τα μέτρα. Το φύλλο επικαλείται κάτοικο της Γενεύης, ο οποίος θυμάται πως στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τους προειδοποιούσαν: «Να προσέχετε τους παπάδες γιατί είναι πράκτορες της KGB». Σε συζητήσεις με τον Κύριλλο «είχα πάντα την αίσθηση ότι αναζητούσε πληροφορίες. Ηταν πολύ φιλικός αλλά έκανε πολλές ερωτήσεις για την εξόριστη κοινότητα και τους ιερείς».

 

 

Ο Κύριλλος υποτίθεται ότι είχε αποστολή να αποτρέψει την κριτική της ΕΣΣΔ στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Σύμφωνα με τον Γερμανό θεολόγο Γκέρχαρντ Μπέζιερ, η KGB προσπάθησε να επηρεάσει το σώμα στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ετσι ο Κύριλλος έπρεπε να αποφεύγει τις επικρίσεις για την περιστολή των θρησκευτικών ελευθεριών στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση και να δίνει έμφαση στα αντίστοιχα προβλήματα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους. Ανιψιός του Κυρίλλου που ζει στη Γενεύη θεωρεί ότι ο θείος του μάλλον δεν ήταν πράκτορας, αλλά υπό τον αυστηρό έλεγχο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

Επιμένει όμως με δήλωσή του στην εφημερίδα ότι σε καμία περίπτωση «δεν θυσίασε την ειλικρίνεια και την αφοσίωσή του στο οικουμενικό έργο της συνεργασίας με άλλες εκκλησίες». Η Sonntags Zeitung επισημαίνει επίσης τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελβετία. Το φύλλο επικαλείται πρώην αστυνομικό στη χώρα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ πέταξε στη Γενεύη με ιδιωτικό τζετ στη δεκαετία του 1990 για να πουλήσει τα ποσοστά στη διανομή πετρελαίου που διένειμε η ρωσική κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Κύριλλος είχε επίσης αναμειχθεί στα ρωσικά πετρελαϊκά συμφέροντα. Ηταν ωστόσο υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ήταν στενός συνεργάτης του Αλεξίου στο διάστημα 1989-2008.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης