Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή

Αποτρέπεται με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ η συντριπτική νίκη στην οποία ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς οι Δημοκρατικοί δείχνουν τελικά να αντέχουν και ίσως να διατηρήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας, πιθανώς μέσω επαναληπτικής εκλογής τον Δεκέμβριο στην Τζόρτζια. Η βραδεία ροή των αποτελεσμάτων δείχνει πάντως ότι θα χρειαστεί υπομονή για την τελική εικόνα.

 

Ανάσα φαίνεται να δίνει στο κυβερνών κόμμα το αποτέλεσμα για τη Γερουσία και τον νέο κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια, ωστόσο η ροή των αποτελεσμάτων από τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα την Τρίτη δείχνει επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες στο υπόλοιπο της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Και τα δύο κόμματα σημειώνουν νίκες σε μερικές από τις πιο ισορροπημένες πολιτείες, στις ενδιάμεσες εκλογές που φέτος επικεντρώθηκαν στην απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον υψηλό πληθωρισμό και την ξαφνική ανατροπή των δικαιωμάτων άμβλωσης.

Είναι πάντως πιθανό να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για μια έδρα στη Γερουσία, αυτή στην Τζόρτζια, καθώς η παρουσία και τρίτου υποψηφίου και η ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή η ψηφοφορία είναι πιθανό να κρίνει και τη συνολική πλειοψηφία στο σώμα των 100 μελών, όπου προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη ισορροπία.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον έλεγχο της Γερουσίας έχει η ανατροπή που πέτυχε το κόμμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, με τον Τζον Φέτερμαν να παίρνει την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ήθελαν και τα προγνωστικά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή από τις 100 έδρες στην άνω βουλή των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί να έχουν σίγουρες 48 έδρες και τους Ρεπουμπλικάνους άλλες 48.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή-1
Πολύ σημαντική για τους Δημοκρατικούς η νίκη του Τζον Φέτερμαν στην Πενσιλβάνια (φωτ. Associated Press)

Επίσης οι Δημοκρατικοί διατήρησαν μια κρίσιμη θέση στη Γερουσία στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η σημερινή Γερουσιαστής Μάγκι Χασάν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπόλντουτ, έναν απόστρατο στρατηγό που είχε αρχικά αναπαραγάγει την προπαγάνδα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, αλλά μετά προσπάθησε να απομακρυνθεί από ορισμένες από τις πιο ακραίες θέσεις που είχε πάρει. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τις έδρες τους στη Γερουσία στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως υπολογίζει το CNN, στις υπόλοιπες τέσσερις έδρες οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα για τις δύο (περιλαμβανομένης όμως της Τζόρτζια), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα μόνο σε μία. Η Νεβάδα είναι σε οριακό σημείο, πότε με τον ένα υποψήφιο να προηγείται και πότε τον άλλον.

Μέχρι στιγμής η μόνη ανατροπή σε σχέση με την απερχόμενη Γερουσία είναι υπέρ των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνεται να κατακτούν κάποια έδρα που δεν είχαν, προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 51 έδρες για τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς σε ισορροπία 50-50 υπερτερεί το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, με ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Σκληρή μάχη για τη Βουλή

Ο αγώνας είναι σκληρός, από κομητεία σε κομητεία, για τον έλεγχο της Βουλής, όπου οι Δημοκρατικοί εστίασαν τις προσπάθειές τους σε μετριοπαθή αστικά κέντρα από τη Βιρτζίνια μέχρι το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ. Η βουλευτής Ελέιν Λούρια, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην επιτροπή της Βουλής για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη Δημοκρατική βουλευτής που έχασε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική περιφέρεια της Βουλής. Πολλές από τις περιφέρειες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον έλεγχο του Σώματος σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.

Συνολικά μέχρι στιγμής, βάσει των προβλέψεων των αμερικανικών ΜΜΕ, έχουν «κλειδώσει» 198 έδρες στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικάνους και 178 για τους Δημοκρατικούς, ενώ 59 μένουν ακόμη να διευκρινιστούν καθώς τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση προς το παρόν.

Αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει εννέα έδρες που είχαν οι Δημοκρατικοί, με τους τελευταίους όμως να έχουν κι εκείνοι να λένε για τρεις έδρες που κέρδισαν από τους Ρεπουμπλικάνους. Απαιτούνται 218 έδρες για τον έλεγχο της Βουλής.

«Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν πάει καλύτερα του αναμενομένου», δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με εμφανή ανακούφιση, η πιθανότατα απερχόμενη πρόεδρος της βουλής Νάνσι Πελόζι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, στα 82 της χρόνια.

Επιπλέον ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζος Σαπίρο φέρεται να έχει νικήσει τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια την Τρίτη, σύμφωνα με την Edison Research, επικρατώντας ενός Ρεπουμπλικανού που επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές σε μια προεδρική πολιτεία όπου ο κυβερνήτης διορίζει τον αξιωματούχο που επιβλέπει τις εκλογές.

Ο Τζος Σαπίρο, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, επικράτησε του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Νταγκ Μαστριάνο, ο οποίος απηχούσε τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία στην ψηφοφορία και ήταν παρών στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ήταν μία από τις 36 μάχες για την ανάδειξη κυβερνήτη πολιτειών που διεξήχθησαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ την Τρίτη, με το μέλλον των δικαιωμάτων των αμβλώσεων και της εκλογικής εποπτείας να διακυβεύεται σε ανταγωνιστικούς αγώνες σε όλη τη χώρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να αναδεικνύει κυβερνήτες στη Μασαχουσέτη και το Μέριλαντ με υποψηφίους που γράφουν ιστορία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τη Φλόριντα και το Τέξας, σύμφωνα με την Edison Research.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή-2

Στη Μασαχουσέτη, η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας Μόρα Χίλι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο ανώτατο αξίωμα αυτής της πολιτείας, όπου θα είναι επίσης η πρώτη ανοιχτά λεσβία κυβερνήτης στη χώρα.

Στο Μέριλαντ, μια πολιτεία όπου το 31% του πληθυσμού είναι μαύροι, ο Δημοκρατικός Γουές Μουρ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος της πολιτείας που κέρδισε εκλογές για κυβερνήτη.

Οι Δημοκρατικοί υστέρησαν σημαντικά στο Τέξας και τη Φλόριντα όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Στο Τέξας, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κέρδισε μια τρίτη θητεία νικώντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ.

Ομοίως στη Τζόρτζια ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ επικρατεί της Δημοκρατικής υποψήφιας Στέισι Έιμπραμς, σε μια πολιτεία παραδοσιακά ισορροπημένη.

«Κόλαφος» για Τραμπ

Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, επανεκλέγεται, νικώντας τον Δημοκρατικό αντίπαλο Τσάρλι Κριστ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες με καταμετρημένο το 94% των αναμενόμενων ψήφων.

Ο 44χρονος Ντε Σάντις αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτή η πιθανότητα έχει προκαλέσει την οργή του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος του έχει δώσει παρατσούκλι που σημαίνει κακόβουλος.

Ο κ. Τραμπ είπε ότι θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση την επόμενη Τρίτη, όταν αναμένεται ευρέως να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η νίκη του κ. Ντε Σάντις αυξάνει τον πονοκέφαλο για τον κ. Τραμπ, που επίσης είδε την Τρίτη σχεδόν όλους τους υποψηφίους του περιβάλλοντός του, που και ο ίδιος έσπευσε εμπράκτως να υποστηρίξει, να υφίστανται ήττες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν επίσης τον κυβερνήτη στο Αρκάνσας, όπου η πρώην γραμματέας Τύπου του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη κυβερνήτης σε αυτήν την πολιτεία.

Σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών θεωρείται το δημοψήφισμα στην οριακή ιδεολογικά πολιτεία του Μίσιγκαν, που συντάχθηκε με τις παραδοσιακά φιλο-Δημοκρατικές πολιτείες της Καλιφόρνιας και του Βερμόντ υπέρ της προστασίας από τον πολιτειακό νόμο του δικαιώματος στην άμβλωση. Αντίστοιχη ψηφοφορία στο Κεντάκι ακόμη δεν έχει δείξει σαφές αποτέλεσμα.

Πηγή: Reuters, ΑΡ, CNN

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης