Διεθνή

Εντός του μηνός οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Την επόμενη Δευτέρα 21η Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οπως ανέφερε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, «είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020». Αρχικά, η συνεδρίαση του Οργανισμού είχε προγραμματιστεί για τις 29/12, αλλά η λήψη περαιτέρω επιστημονικών στοιχείων και οι μεγάλες πιέσεις της Γερμανίας, οδήγησαν στην επίσπευσή της.

Moderna
Ενθαρρυντικά τα νέα και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς ένα ακόμα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό της Moderna, που επίσης παρασκευάζεται με την τεχνολογία mRNA, πρόκειται να εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94,1% στους ενήλικες, αποτρέπει τις βαριές περιπτώσεις COVID-19 και δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αλλά προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, που ο FDA χαρακτηρίζει «δυσάρεστες, αλλά όχι επικίνδυνες».

Sputnik-5
Πιστή πελατεία φαίνεται να έχει και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-5, καθώς η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αγόρασε δόσεις του. Επί του παρόντος παραμένει άγνωστο αν θα εμβολιαστεί με αυτό και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Ρωσία δημοσιοποίησε χθες νέα στοιχεία για το Sputnik-5, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 91,4%, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση στοχεύει να πωλήσει το σκεύασμα σε τουλάχιστον 70 χώρες.

Ιδιαίτερα δυσάρεστη για πολλούς είναι φυσικά η σύσταση του Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια στη Μόσχα, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, ο οποίος δήλωσε ότι «συνιστούμε εμφατικά την αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον τρεις μέρες μετά κάθε δόση του εμβολίου», καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων. Η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ή ακόμη και να την αχρηστεύσει. Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια», κατέληξε ο Ρώσος επιστήμονας.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης